Karfiol: svestrana nutritivna superzvijezda

Karfiol: svestrana nutritivna superzvijezda

Kao i mnogi potrošači, možda ste u potrazi za zdravijom hranom i voljni ste da probate nešto novo ili novi pogled na poznatu hranu. Ako vam je dijagnostikovana celijakija, možda tražite alternative bez glutena. Ili ste možda u potrazi za izborom nižih ugljenih hidrata.

Karfiol je možda upravo ono što tražite. Ovo svestrano povrće može se jesti sirovo, kuvano, pečeno, pečeno na roštilju, pečeno u koru za picu ili kuvano i zgnječeno kao zamena za pire krompir. Možete čak i pirinčanu karfiol i poslužiti je umesto belog pirinča.

Karfiol je član porodice povrća krstašica, zajedno sa keljom, kupusom, brokolijem, zelenilom, keljom, kelerabom, rutabagom, repom i bok čojom. Sve ovo povrće sadrži jedinjenje koje proizvodi jak, izrazit miris koji neki smatraju neprivlačnim. Ali ova porodica povrća takođe nudi širok spektar zdravstvenih koristi i može smanjiti rizik od raznih vrsta raka.

Kada je u pitanju ishrana, karfiol je superzvezda. Ima visok sadržaj vitamina C i K, a takođe je i dobar izvor folata, koji podržava rast ćelija i neophodan je tokom trudnoće. Karfiol je bez masti i holesterola. I ima malo natrijuma. Porcija od jedne šolje sadrži samo 25 kalorija, 5 grama ugljenih hidrata i 2 grama dijetalnih vlakana.

Potražite glavicu karfiola koja ima čvrstu, kremasto-belu skutu i ​​svetlo-zelene, čvrsto pričvršćene listove. Izbegavajte one sa smeđim mrljama ili labavim, raširenim delovima.

Kupite glavicu karfiola i razdvojite je na delove ili cvetove. Ili radi pogodnosti, kupite kadu opranih, prethodno isečenih cvetića. Karfiol umotan u celofansku kesu može zadržati vlagu i ubrzati kvarenje. Odmotajte i prebacite karfiol u labavo zatvorenu kesu sa papirnim ubrusom kako biste upijali vlagu. Cele glavice karfiola mogu da se čuvaju u frižideru četiri do sedam dana.

Da biste dodali više boje prilozima, salatama i grickalicama, probajte zeleni, narandžasti ili ljubičasti karfiol.

Dok tražite načine da dodate više povrća u tanjir, pokušajte sa karfiolom. Bacite cvetiće u procesor za hranu da napravite koru za picu od karfiola ili isecite na male komade za sledeće prženje. I obavezno uključite decu kako bi naučili da probaju ovo poznato povrće na nove načine.