Požar uništio izbegličko sklonište za Ukrajince u Njemačkoj

Požar uništio izbegličko sklonište za Ukrajince u Njemačkoj

Požar koji je uništio sklonište za ukrajinske izbeglice na njemačkoj baltičkoj obali mogao je da bude palež, sugerisao je u četvrtak visoki vladin zvaničnik, upozoravajući da se neće tolerisati bilo kakva vrsta nasilja prema ljudima koji beže od rata.

14 štićenika i troje zaposlenih koji su živeli u skloništu spaseni su iz plamena kada je u sredu uveče izgoreo bivši hotel u severoistočnoj državi Meklenburg-Pomeranija, saopštila je lokalna policija. Povređenih nije bilo, a izbeglice su prebačene u druga skloništa, navode vlasti.

„Jedna stvar svima mora biti jasna: ljudima koji beže od rata potrebna je naša zaštita i podrška. Ne tolerišemo huškanje i nasilje“, rekla je guvernerka države Manuela Švesig.

Policija koja istražuje uzrok požara istražuje mogućnost podmetanja požara, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Policija je u ponedeljak primila prijavu o grafitima sa nacističkim kukastim krstom u ulaznom delu skloništa. Još nije poznato da li je grafit povezan sa požarom, saopštila je policija.

Više od milion izbeglica iz Ukrajine, većinom žena i dece, otišlo je u Njemačku tražeći zaštitu otkako je Rusija napala njihovu zemlju pre skoro osam mjeseci.

Izbeglice su u početku dočekane s toplinom, a mnoge nemačke porodice otvorile su svoje domove da ih sklone. Međutim, glasna manjina je izrazila neprijateljstvo prema njima i drugim strancima koji dolaze u zemlju.