Rusko vazduhoplovstvo patrolira granicama savjeznika Belorusije

Rusko vazduhoplovstvo patrolira granicama savjeznika Belorusije

Ruske vazduhoplovne snage su u četvrtak izvele redovne patrolne letove na granicama svoje savjeznice Belorusije, saopštio je Minsk, pošto i dalje postoji zabrinutost da bi moglo da preuzme aktivniju ulogu u ratu u Ukrajini.

Rusija je poslala pojačanu operativnu grupu od 9.000 vojnika i stotine komada vojne opreme kod svog suseda nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko prošle nedelje rekao da Belorusija preti napad iz Ukrajine.

„U ovom trenutku ruska avijaciona komponenta regionalne grupe trupa vrši zakazanu patrolu vazdušnih granica države Unije“, navodi se u saopštenju beloruskog ministarstva odbrane. „Država Unije“ je naziv bescarinske zone bez granica između Rusije i Belorusije.

Rusija je koristila Belorusiju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, raspoređujući odatle trupe i opremu za svoju neuspelu ofanzivu na Kijev u prvim danima rata.

Belorusija deli granicu od 675 milja (1.085 kilometara) sa Ukrajinom i udaljena je manje od 60 milja (100 kilometara) od ukrajinske prestonice u njenoj najbližoj tački.

Dok je Lukašenko više puta tvrdio da je Belorusija u opasnosti od napada Kijeva, on do sada nije poslao snage da se bore uz Rusiju, uprkos zabrinutosti Ukrajine i Zapada da bi to moglo.

Ukrajina negira da predstavlja pretnju Belorusiji.