[Reuters] PSŽ podnosi ponudu za Stad de France

[Reuters] PSŽ podnosi ponudu za Stad de France

Pari Sen Žermen će podnijeti ponudu za najveći stadion u zemlji, Stad de Frans, saopštio je u petak šampion Lige 1 dok želi da se preseli iz svog doma na Parku prinčeva.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da Park prinčeva nije na prodaju, što je navelo PSŽ da u januaru kaže da će istražiti „alternativne opcije“ za svoj domaći stadion.

Stad de Frans bio je domaćin finala Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine i tri finala Lige šampiona od 2000. godine, uključujući prošlogodišnju reviju u kojoj je Real Madrid pobedio Liverpul.

Stadion ima kapacitet od oko 80.000 gledalaca.

Portparol PSŽ-a rekao je Rojtersu da će glavni klub podneti ponudu za Stad de Frans, ali je dodao da njihova preferirana opcija ostaje „renovirani“ Park prinčeva.

Park prinčeva, u vlasništvu pariskog gradskog veća, bio je dom PSŽ-a od kada su ušli u najvišu ligu 1974. godine.

2013. PSŽ je postigao dogovor sa Gradskim većem Pariza da produži njihov zakup do 2043. godine, nakon čega su završili nadogradnju stadiona u vrednosti od 75 miliona evra (79,89 miliona dolara) tokom tri godine.

Liga 1 je takođe najavila nameru da uloži dodatnih 500 miliona evra za renoviranje Parka prinčeva, ali samo ako budu bili vlasnici stadiona.

Francuski mediji su objavili da je PSŽ ponudio kupovinu Parka prinčeva u novembru prošle godine, ali je predsednik PSŽ-a Naser Al-Kelaifi rekao u intervjuu za Marcu da se klub ne oseća dobrodošlo na stadionu.

Zakup za Stad de Frans drži konzorcijum francuskih kompanija Vinci i Bouigues, a svaki otkup stadiona bi trebalo da se dogodi nakon 2025. godine.

Arena je otvorila svoja vrata 1998. godine i bila je mesto održavanja finala Svetskog prvenstva te godine u kome su pobedili domaćini. Takođe će organizovati takmičenja u atletici na Letnjim olimpijskim igrama 2024.

Prošlosezonsko finale Lige šampiona odloženo je nakon što hiljade navijača Liverpula nisu uspele da uđu na Stad de Frans za meč 28. maja, koji je Real pobedio sa 1-0.

Francuska policija je snimljena kako koristi suzavac na navijačima, uključujući žene i decu. UEFA je prvobitno okrivila pristalice kluba iz Merzisajda za haos, ali se evropsko upravno tijelo kasnije izvinilo nakon objavljivanja nezavisne revizije.

Portparol je dodao da bi treća opcija za PSŽ bila izgradnja novog stadiona koji se nalazi van Pariza.

PSŽ je bio najuspešniji klub u Francuskoj otkako je Katar Sports Investments preuzeo vlast 2011. godine, osvajajući ligu osam puta. Takođe su imali uspjeha u domaćim kup takmičenjima Francuske, ali nisu uspeli da osvoje Ligu šampiona.