Njemačkoj ekonomiji prijete nestašice

Njemačkoj ekonomiji prijete nestašice

Njemačka industrijsko-trgovinska komora (DIHK) upozorila je na moguće zastoje u proizvodnji i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru.

“Kroz Crveno more i Suecki kanal prolazi najveći dio evropsko-azijskog saobraćaja tako da važni dijelovi i sirovine za njemačku industriju trenutno ne stižu na vrijeme”, rekao je predstavnik DIHK-a Volker Treier.

On je rekao da bi duže vrijeme isporuke i rastući troškovi prevoza i osiguranja uskoro mogli odraziti i na rast konačnih cijena.

“Prva skladišta su već prazna i uticaj na proizvodne procese je vidljiv”, rekao je Treier, prenijela je Hina.

Prije toga je proizvođač automobila Tesla objavio kako je došlo do obustave proizvodnje u njihovom pogonu u Gruenheideu pored Berlina zbog kašnjenja dijelova sa Dalekog istoka.

Prema informacijama ekonomskog instituta IfW, kontejnerski saobraćaj kroz Crveno more je opao za 70 posto, a najveći njemački brodar Hapag Lojd (Hapag-Lloyd) govori o mjesečnim gubicima u „visokom dvocifrenom milionskom iznosu“.

Predstavnik Trgovinskog saveza Njemačke Stefan Genth istovremeno naglašava kako se, uprkos smanjenom prometu sa Dalekog istoka, potrošači ne moraju pribojavati nestašica u maloprodaji.

“Trgovački lanci su se već odavno preorijentirali na više lanaca dostave tako da snabdijevanje ne ovisi o samo jednom izvoru”, rekao je Genth.

Prazne police u samoposluživanjima nekih njemačkih regija ove sedmice su prije svega posljedica blokada njemačkih autoputeva zbog protesta poljoprivrednika.