Penzioneri neće čekati deblokadu parlamenta: Izbjegnuto stopiranje povećanja penzija

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dalo mišljenje o nejasnom članu zakona o usklađivanju penzija iz decembra

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kako je saopšteno “Vijestima”, poslalo je Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja mišljenje o tome na koji način treba uskladiti penzije od 1. maja sa rastom bruto zarada i inflacijom, s obzirom na to da je izmjena zakona iz decembra bila nejasna. Ovo mišljenje omogućiće usklađivanje i rast penzija od maja za oko deset odsto.

Da Ministarstvo nije donijelo ovo mišljenje, povećanje penzije ne bi bilo moguće, odnosno morala bi se usvojiti izmjena, ili bolje rečeno ispravka, izmjene zakona iz decembra. Međutim, s obzirom na to da Skupština ne radi zbog političke krize pitanje je kada bi te izmjene bile usvojene.

Skupština je u decembru na predlog poslanika Demokratskog fronta usvojila izmjene Zakona o PIO kojima se uvodi usklađivanje penzija 1. jana, 1. maja i 1. septembra. Međutim, u prvom predlogu poslanika DF-a pisalo je da se penzija usklađuje kvartalno svaka tri mjeseca, a zatim su nakon konsultacija sa Ministarstvom finansija predlog promijenili tako da se penzije usklađuju svaka četiri mjeseca.

Problem je što je ova naknadna izmjena unijeta u jedan dio amandmana, ali nije u drugi koji definiše način usklađivanja, pa je ostalo da se penzija usklađuje svaka četiri mjeseca a na osnovu podataka za tri mjeseca/kvartal. Zbog toga je Fond PIO tražio pravno tumačenje od Ministarstva finansija.

”Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, odnosno Direktorat za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu dao je mišljenje da je za usklađivanje penzija od 1. maja prethodni kvartal period januar – mart ove godine, a kvartal koji mu prethodi je oktobar – decembar prošle godine. Imajući u vidu da se pod terminom “kvartal” podrazumijeva razdoblje od uzastopna tri mjeseca u jednoj kalendarskoj godini (koja ima četiri kvartala), prilikom primjene odredbe člana 58 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podatke relevantne za izračun procenta usklađivanja penzije i vrijednosti penzije za jedan lični bod treba uzeti iz kvartala koji prethodi usklađivanju u odnosu na kvartal koji mu prethodi”, odgovorena je iz Ministarstva finansija.

Ovo znači da će se penzije povećati za rast neto zarada i inflacije u periodu januar-mart ove godine, u odnosu na period oktobar-decembar prošle godine.

Ministarstvo je istovremeno pokrenulo izmjenu ovog člana zakona, kako bi se uskladili termini, odnosno kako bi u oba člana zakona pisalo četiri mjeseca, a ne u jednom četiri mjeseca a u drugom kvartal.

“Ovo podrazumijeva da bi se, ukoliko se predložene izmjene usvoje i nakon stupanja na snagu, penzije usklađivale na osnovu podataka iz prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca koja im prethode”, saopšteno je iz Ministarstva.

Vijesti

Ostavite odgovor