Turska postaje jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije

Turska postaje jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije

Trgovina između Moskve i Ankare brzo se širi, a obim robe isporučene Rusiji u septembru je dostigao mjesečni rekord od 1,1 milijardu dolara.

Kako navodi poslovni dnevnik RBC, pozivajući se na podatke Turskog instituta za statistiku, to je 2,3 puta više nego u istom mesecu 2021. kada je turski izvoz u Rusiju iznosio 504 miliona dolara.

Podaci pokazuju da je Turska 2021. godine bila na 11. mestu među zemljama koje isporučuju robu u Rusiju, ispred SAD, Francuske, Japana, Poljske i Italije. Ovog ljeta izbio je među prvih pet izvoznika.

Septembarski skok stavio je Tursku u rang sa Njemačkom po izvozu u Rusiju, prenosi RBC. Tokom maja-avgusta, Eurostat je utvrdio da je njemački izvoz u Rusiju u prosjeku iznosio oko 1,2 milijarde dolara mjesečno i 1,14 milijardi dolara u septembru, što je nešto manje od izvoza Turske.

Međutim, ako Turska pretekne Berlin, ona će postati treći najveći izvoznik robe u Rusiju, posle Kine i Bjelorusije, navodi se u izveštaju. Kineski izvoz u Rusiju u septembru iznosio je oko 8 milijardi dolara, dok su najnoviji dostupni podaci o bjeloruskom izvozu iz juna – preko 2 milijarde dolara. Nakon Turske i Njemačke sledi Kazahstan, čiji je izvoz u Rusiju u avgustu iznosio 881 milion dolara (porast od 23% u odnosu na jul).

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije objavilo je ovog mjeseca da očekuje da će bilateralna trgovina sa Turskom u 2022. godini premašiti 60 milijardi dolara. Ranije ove godine, Moskva i Ankara potpisale su mapu puta za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Dve zemlje su se takođe složile da uvedu rusku rublju kao valutu za poravnanje, uključujući korišćenje nje za plaćanje ruskog prirodnog gasa.