Proizvodna aktivnost u evrozoni tone

Proizvodna aktivnost u evrozoni tone

Proizvodna aktivnost širom evrozone opala je na najniži nivo od pandemije Covid-19, usred slabljenja globalne potražnje za robom, prema studiji S&P Global.

Izvještaj pokazuje da je indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodnju pao na 46,4 u oktobru sa 48,4 u septembru. Cifra je ispod preliminarnog očitavanja od 46,6 i 50 maraka koji razdvajaju rast od kontrakcije.

Indeks je takođe potonuo na 37,9 sa 41,3 u septembru, pošto geopolitička neizvesnost, visoka inflacija i slabiji ekonomski uslovi širom svijeta umanjuju potrošnju ljudi.

Komentarišući podatke, viši ekonomista S&P Global Market Intelligence Joe Haies je rekao: „Sektor za proizvodnju robe u evrozoni krenuo je u dublji pad početkom četvrtog kvartala. Istraživanja PMI sada jasno signaliziraju da je proizvodna ekonomija u recesiji.

On je objasnio da su „u oktobru nove porudžbine padale brzinom koju smo rijetko videli tokom 25 godina prikupljanja podataka – samo tokom najgorih meseci pandemije i na vrhuncu globalne finansijske krize između 2008. i 2009. pad je bio jači.”

Prema Hejsovim rečima, razvoj na energetskim tržištima ostaće ključni fokus za proizvođače evrozone tokom zime.

„Dosadašnja blage vremenske prilike širom Evrope nagoveštavaju dobro i pomogle su da se snize veleprodajne cene gasa. Međutim, ostajemo svjesni rizika da bi netipično hladno vrijeme moglo da poveća potrebu za racionalizacijom energije, uzrokujući široko rasprostranjene poremećaje u proizvodnji“, rekao je on.