Turska počinje invaziju na Irak

Turska počinje invaziju na Irak

Prekogranični kopneni napad podržavaju artiljerija, mlaznjaci, helikopteri i bespilotne letelice.

Turska je započela veliku prekograničnu vojnu ofanzivu, ciljajući na militante Kurdistanske radničke partije (PKK) u sjevernom delu Iraka, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Ankari.

Operacija uključuje opsežnu kampanju vazdušnih napada pomoću mlaznjaka, helikoptera i dronova, kao i kopneni upad komandosa, saopštio je ministar odbrane Hulusi Akar u video obraćanju u ponedeljak ujutro.

Ankara tvrdi da je uspješno uništila više bunkera, tunela i skladišta municije, kao i vojni štab PKK u pograničnim oblastima na severu Iraka, Metina, Zap i Avašin-Basjan, prije nego što su kopnene snage prešle u susednu državu. Nejasno je koliko je vojnika i vojne opreme uključeno u operaciju.

„Naša operacija se nastavlja uspješno, kako je planirano. Ciljevi koji su postavljeni za prvu fazu su postignuti“, rekao je Akar.

Turske snage ciljaju samo na „teroriste“, poduzimajući dodatne mere predostrožnosti kako bi izbegle gubitak života civila i oštećenje objekata kulturnog nasleđa, tvrdi ministar.

„Naša borba će se nastaviti sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan“, rekao je on. „Odlučni smo da spasimo našu plemenitu naciju od terorističke nesreće koja muči našu zemlju već 40 godina.

PKK je kurdska militantna politička organizacija i naoružani gerilski pokret koji se bori za nezavisni Kurdistan, a bori se protiv Ankare od 1984. godine, u ratu koji je odneo više od 40.000 života. Tokom godina, Turska je izvela više vojnih operacija protiv PKK, koja se nalazi u sjevernom Iraku i koristila je teritoriju za podsticanje pobune u istočnom delu Turske.

PKK je takođe proglašena terorističkom grupom od strane SAD, Velike Britanije i EU. Međutim, Kurdi su bili važan savjeznik Zapada i SAD u borbi protiv terorista Islamske države (IS, ranije ISIS) u Siriji i Iraku. Vašington održava vojno uporište u regionima pod kontrolom sirijskih Kurda, dok se u regionu Iračkog Kurdistana nalazi nekoliko američkih vojnih objekata i američki konzulat u Erbilu.

izvor RT

Ostavite odgovor