Američka avio-kompanija blokira sedišta, putnici sve teži

Američka avio-kompanija blokira sedišta, putnici sve teži

Junajted erlajns, treći po veličini američki avioprevoznik, navodno nije u mogućnosti da proda neka mesta na svojim letovima zbog povećane težine prosečnog američkog putnika.

Prevoznik je počeo da blokira tri do šest srednjih sedišta u svakom od svojih aviona Boeing 757 ranije ove nedelje, navodi se u blogu za putovanja Live and Let’s Fly.

„Privremena promjena je rezultat povećane prosečne zimske težine kupaca koju je propisala FAA (Federalna uprava za vazduhoplovstvo)“, navodi aviokompanija, navodi se na veb stranici. FAA nameće avio-kompanije ograničenja težine i balans.

Pogođena sedišta su očigledno prekrivena crvenim rukavima i natpisom: „Sedište nije u funkciji – ne zauzimajte“. Sigurnosni pojasevi se vezuju zajedno.

Junajted će morati da zadrži sjedišta van upotrebe do 30. aprila, pošto FAA zahteva od avio-kompanija da uračunaju veću prosečnu težinu putnika tokom zimskih mjeseci, kada ljudi nose težu odjeću. Agencija je podigla prosjeke osnovne težine koje prevoznici koriste za svoje proračune u 2019. godini, odražavajući širi struk Amerikanaca.

Proseci tokom letnjih mjeseci, uključujući ručne stvari, porasli su na 81 kg sa 65 kg za ženske putnike i na 90,7 kg sa 83 kg za muškarce. Avio-kompanije uzimaju dodatnih 2,2 kg za odjeću tokom zimskih mjeseci jer balansiraju teret iz bezbjednosnih razloga.

Prevoznicima je takođe data mogućnost da koriste stvarne težine, bilo tako što će od putnika tražiti da se sami prijave ili stanu na vagu, ali ta ideja se do sada ne sprovodi u SAD. Prošlogodišnji izvještaji koji sugerišu da bi avio-kompanije mogle da počnu da odmjeravaju svoje klijente doveli su do oštre reakcije medija. FAA je saopštila da će prevoznici verovatno koristiti druge metode za izračunavanje težine putnika, koje bi trebalo da se ažuriraju svake tri godine.

Prosečan odrasli muškarac u SAD teži 90,1 kg i ima struk od 102,87 cm, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. To je u poređenju sa 75,4 kg iz 1960. Prosečna žena teži 77,5 kg, u odnosu na 63,6 kg iz 1960, i ima struk od 98 cm.

Te brojke su zasnovane na podacima iz 2015-2018 i stoga ne uključuju težinu koju su mnogi Amerikanci dobili tokom pandemije Covid-19. Studija Državnog univerziteta u Novom Meksiku pokazala je da je 48% odraslih u SAD reklo da im se težina povećala tokom prve godine pandemije. Odvojena studija Američkog psihološkog udruženja otkrila je da je prosečno povećanje tjelesne težine među onima koji su prijavili povećanje iznosilo 13 kg.

Više od 42% odraslih u SAD je gojazno. Epidemija gojaznosti je toliko ozbiljna, u stvari, da je skoro 71 odsto Amerikanaca rođenih posle 1997. nepodobno za vojnu službu, najčešće zato što su predebeli da bi se kvalifikovali, prema podacima Pentagona.