Umro dizajner Zvijezde smrti Kolin Kantvel

Umro dizajner Zvijezde smrti Kolin Kantvel

Konceptulac Kolin Kantvel, čovek koji stoji iza legendarne svemirske letelice iz Ratova zvezda, umro je u 90.

Kolin Kantvel, konceptualni umetnik odgovoran za dizajniranje brojnih ikoničnih svemirskih letelica viđenih u filmovima iz Ratova zvijezda, kao što su Ks-ving i Zvijezda smrti, umro je u 90. godini.

Njegova preko 20 godina partnerka, Sijera Dal, potvrdila je njegovu smrt za Holivud riporter, navodeći da je Kantvel preminuo u svojoj kući u Koloradu u subotu.

Osim što je dizajnirao i konstruisao prototipove za filmove iz Ratova zvezda Džordža Lukasa, Kantvel je takođe radio na brojnim holivudskim produkcijama tokom svoje karijere i čak je pomagao u emitovanju sletanja Apola 11 na Mesec 1969. dok je radio za NASA.

Rođen u San Francisku 1932. godine, Kantvel je pohađao Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu gde je, prema biografiji objavljenoj na njegovoj veb stranici, insistirao na dodavanju smjera za animaciju i postao prvi diplomac sa diplomom iz animacije.

Nakon toga, renomirani arhitekta Frenk Lojd Rajt ga je lično pozvao da upiše svoju Arhitektonsku školu, pošto je Kentvel impresionirao Rajta svojim dizajnom zgrada.

Imajući veliko interesovanje za svemir, Kantvel je nastavio da radi u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon 1960-ih, kreirajući obrazovne programe o nedavnim dešavanjima u istraživanju svemira za širu javnost.

Godine 1969. Kantvel je učestvovao u emitovanju istorijskog sletanja Apola 11 na Mjesec, radeći na komunikacijskoj liniji između NASA-e i astronauta, dobijajući ažurirane informacije koje je davao novinaru Volteru Kronkajtu, koji je ispričao istorijski prenos.

Njegova ljubav prema svemiru i arhitekturi ga je na kraju odvela u Holivud, gde je dobio svoj prvi filmski kredit radeći na specijalnim fotografskim efektima za ‘2001: Odiseja u svemiru’ (1968) Stenlija Kjubrika i pomogao u stvaranju dramatične početne scene filma „Zore čoveka”. .

Nakon toga, regrutovao ga je režiser „Ratova zvezda“ Džordž Lukas da kreira početne modele za originalni film iz 1977. Kantvel je bio odgovoran za dizajn Ks-vinga, TIE lovca, Land Speedera, Star Destroiera i Zvezde smrti. Takođe je kreirao prvi prototip za Milenijumski soko, koji je na kraju korišćen kao Tantive IV – brod na kome Leja pokušava da pobegne od Darta Vejdera na početku prvog filma.

Kantvel je nastavio da radi na nekoliko holivudskih produkcija, uključujući Stivena Spilberga „Bliski susreti treće vrste“ (1977) i „Ratne igre“ Džona Badama (1983), a takođe je napisao dva naučno-fantastična romana, „CoreFires 1“ i „CoreFires“. 2′.

izvor RT

Ostavite odgovor