Odluka mi ide na štetu, ali mi je drago da ima posledica – Novak Đoković

Odluka mi ide na štetu, ali mi je drago da ima posledica – Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da je zadovoljan reakcijom Teniske asocijacije profesionalaca (ATP) i Ženske teniske asocijacije (VTA) protiv Vimbldona, iako mu ona ide na štetu. Novak je istakao da je kazna koju su nadležne teniske organizacije izrekle Vimbldonu dokaz da postoji jedinstvo među igračima, ali da ni takav potez nije potpuno adekvatan, već da ima prostora za unapređenje situacije, prenosi RTS.

Na trećem grend slemu ove sezone neće biti moguće odbraniti ili osvojiti nove bodove, politička odluka koja ponovo ide na štetu Novaku, ali je on zadovoljan što je postojala oštra reakcija na poteze čelnika turnira u Londonu.

„Na ličnom nivou, naravno, izgubiću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim – Australijan open i Vimbldon. Individualno, negativno to utiče na mene“, počeo je Đoković na konferenciji za medije.

„Razgovarao sam u poslednjih nekoliko dana sa menadžmentom i predsjednikom ATP-ja, kao i nekim članovima Savjeta igrača… Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili sa ATP-jem i pokazali grend slemu da kada se desi greška – a jeste se desila sa strane Vimbldona – moramo da pokažemo da će biti posledica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvek sam to radio i oduvek ću raditi.“

Svijetski „broj 1“ naveo je da su čelnici Vimbldona i Britanske teniske asocijacije doneli odluku o zabrani učešća ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima.

„Međutim, tek pre nekoliko dana sam saznao da su dobili preporuke Britanske vlade. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna na stolu, a oni nisu razgovarali ni sa kim – ni sa ATP-jem, ni sa igračima kao pojedincima, niti sa ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima. Da komuniciraju i da vidimo ima li mjesta za kompromis, da možda ispadne kako treba“, dodao je Novak i potvrdio da nije saglasan sa odlukom Vimbldona.

Istakao je da je postojalo više opcija kada su u pitanju Rusi i Belorusi, ali da je na kraju izabrana najgora, koja ne ide u koristi ni igračima ni turniru.

Đoković je dodao da i dalje postoje pregovori o promeni situacije, kao i da je uprava najvećeg grend slema na svetu mogla drugačije da postupi.

Ipak, nema dilemu kada je igranje na terenima Ol Ingland kluba u pitanju:

„Planiram da idem na Vimbldon“, rekao je najbolji teniser sveta.

„Vimbldon je i dalje grend slem, taj turnir je bio moj san kada sam bio dete, ne gledam na njega kroz prizmu novca i nagradnog fonda, za mene je to nešto drugo. Ali opet, moraju da postoje neki standardi i uzajamno poštovanje. Uvek će biti grupa igrača koji će se žaliti – zaista je teško reći šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane“, zaključio je Đoković.

Ostavite odgovor