Generalni direktor kompanije Pfizer drugi put za šest nedelja dobija Covid

Generalni direktor kompanije Pfizer drugi put za šest nedelja dobija Covid

Generalni direktor kompanije Pfizer Albert Burla bio je pozitivan na Covid-19 po drugi put u šest nedelja, uprkos tome što je vakcinisan četiri puta. Burla je ranije tvrdio da je vakcina njegove kompanije „100% efikasna“ u sprečavanju infekcije koronavirusom.

Burla je u subotu objavio svoju dijagnozu na Tviteru, navodeći da se „oseća dobro i bez simptoma“. Šef farmacije je primio četiri doze – prve dve injekcije i dva pojačivača – mRNA vakcine svoje kompanije, i rekao je da još nije primio novu bivalentnu vakcinu Pfizera, jer je bio pozitivan na Covid-19 već u avgustu.

„Iako smo napravili veliki napredak, virus je i dalje sa nama“, dodao je on.

Najnoviji pojačivač, koji je dizajniran da cilja Omicron varijantu koronavirusa i njegove podvrste, nije se pokazao popularnim. Podaci koji su u četvrtak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazali su da je samo 1,5% ljudi koji ispunjavaju uslove u SAD uzeli ubod tri nedelje nakon što ga je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA).

FDA je odobrila bivalentnu dopunsku vakcinu uprkos činjenici da nikada nije testirana na ljudima, samo na laboratorijskim miševima.

Burla je lečio svoj prvi slučaj Covid-19 Paklovidom, antivirusnim lekom kompanije Pfizer. Američki predsednik Džo Bajden i bivši car koronavirusa u Beloj kući Entoni Fauči doživeli su „povratne infekcije“ kada su lečili svoje slučajeve bolesti lekom Paklovid ranije ovog leta.

Prošle godine, Bourla je tvrdio da je južnoafrička studija pokazala da je Pfizerova vakcina „100% efikasna u sprečavanju slučajeva Covid-19“.