Kiparski LGBT+ demonstranti traže jednaka porodična prava

Kiparski LGBT+ demonstranti traže jednaka porodična prava

Stotine aktivista pretvorile su ulice kiparske prijestonice u more dugi u nedelju na maršu ponosa u znak zalaganja za jednaka prava bez obzira na seksualnu orijentaciju.

„Brak za sve“ je bio slogan parade kroz kiparsku prestonicu Nikoziju, koristeći kiparski narodni jezik „Gamos Gia Oullous“ da bi se naglasilo kako su lokalni mentalitet promenili politiku.

Brak istopolnih parova nije dozvoljen na Kipru, dok su istopolna građanska partnerstva sa ograničenim skupom prava legalna.

Aktivisti kažu da nedostatak porodičnog zakonskog okvira za istopolne parove uskraćuje im pravo da usvajaju decu ili da daju jednaka roditeljska prava paru u istopolnom građanskom partnerstvu.

„To praktično nigde, nikakva diskusija (na zvaničnom nivou) nije počela“, rekao je Antonis Papageorgiou, potpredsednik Accept-LGBTI, organizatora nedeljne parade.

Ostale zabrinutosti su uključivale zakonsko prepoznavanje promene pola u državnim dokumentima, koje je na čekanju od 2015. Vlada ostrva ga je tek nedavno odobrila i sada je poslata parlamentu.

Stefi Drakou, kiparska ministarka pravde, rekla je da država prepoznaje da je potrebno učiniti više da se okončaju svi oblici diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

„Naša dužnost je da izgradimo otvoreno i inkluzivno društvo“, rekla je ona u govoru.

Papageorgiou je rekao da je zbog sporog tempa reformi Kipar zaostajao za drugim zemljama.

„Jednostavno ne možemo da čekamo godinama da se donesu zakoni“, rekao je on za Rojters.