Brendan Frejzer osvojio je Oskara za najboljeg glumca u povratku u karijeru

Brendan Frejzer osvojio je Oskara za najboljeg glumca u povratku u karijeru

Brendan Frejzer osvojio je Oskara za najboljeg glumca za film „Kit“, transformativnu ulogu u kojoj je oživeo karijeru koja je nekada bila tako svijetla.

„Počeo sam da se bavim ovim poslom prije 30 godina i stvari mi nisu išle lako“, rekao je emotivni Frejzer, teško dišući na sceni u nedjelju uveče. „Samo želim da vam kažem hvala za ovo priznanje.“

Frejzer je bio jedan od pet nominovanih po prvi put u kategoriji, prvi put od 1935. Frejzer je pobjedio Ostina Batlera iz „Elvisa“, Kolina Farela iz „The Banshees of Inisherin“, Pola Meskala iz „Aftersun“ i Bill Naji iz „Living“.

Frejzer smatra da ga je uloga Čarlija, 600 kilograma teškog gej učitelja engleskog jezika koji pokušava da obnovi odnos sa ćerkom tinejdžerkom, pronašla u savršenom trenutku.

Ranije u svojoj karijeri, Frejzer je rekao da ne bi imao životno iskustvo ili bol u srcu da autentično igra lik koji živi sa tugom, bolom i gojaznošću opasnom po život.

„Mislim da je to film koji će promjeniti neka srca i umove, i to je zaista dobar osećaj“, rekao je on iza scene.

Frejzerov portret doneo mu je ovacije na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, a rane pohvale nastavile su da se nižu tokom jeseni i zime. Osim što je dobio najbolje kritike u svojoj karijeri, zaradio je SAG nagradu za svoj nastup. Usput je držao emocionalne govore prihvatanja, ne plašeći se s vremena na vreme da zaplače.

Oči su mu bile crvene dok je u jednoj ruci držao svog Oskara, očigledno dirnut reakcijom holivudskih vršnjaka.

„Ovo je bilo neverovatno nagrađujuće i potvrđujuće,“ rekao je iza scene, „i dalo mi je lekciju o poniznosti i zahvalnosti“.

To je povratak u karijeru, koji je Holivud oduvek voleo.

Ovaj 54-godišnji kanadski američki glumac izbio je početkom 1990-ih sa komedijom „Encino Man“ i dramom „School Ties“. Bio je lice na filmskim posterima za „Džordž iz džungle“ i trilogiju „Mumija“, gde je radio sa koleginicom nominovanom za Oskara Mišel Jeo. Napravio je dramatične preokrete u filmovima „Bogovi i čudovišta“, „Tihi Amerikanac“ i dobitnik najboljeg filma 2006. „Crash“.

I on je imao svoj deo projekata koji su bombardovali.

Onda je Frejzer skoro nestao.

Nekoliko godina je bio van velikog platna i bavio se nizom ličnih problema koji su uključivali razvod, smrt njegove majke, zdravstvene probleme i navodni napad od strane tadašnjeg predsednika Holivudskog udruženja stranih novinara. Zbog toga je bojkotovao ovogodišnje Zlatne globuse.

Povratio je zamah karijere serijom kablovskih TV emisija pre nego što se pre dve godine pojavio u filmu reditelja Stivena Soderberga „Bez iznenadnog pokreta“.

Sada je vlasnik jedne od najvećih nagrada u filmovima.