Ruski pravoslavni poglavar žalio se na iseljenje crkve iz Kijeva

Ruski pravoslavni poglavar žalio se na iseljenje crkve iz Kijeva

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, zatražio je u subotu od pape Franje i drugih verskih lidera da ubede Ukrajinu da zaustavi obračun protiv krila crkve koji je istorijski orijentisan prema Rusiji.

Kijev je u petak naredio Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) da napusti manastirski kompleks u kojem se nalazi, što je najnoviji potez protiv denominacije za koju vlada kaže da je proruska i da sarađuje sa Moskvom.

Kiril je pozvao verske vođe i međunarodne organizacije da „učine sve napore da spreče nasilno zatvaranje manastira, što će dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu crkve.

Kiril je snažno podržao invaziju Rusije na Ukrajinu. UPC kaže da je prekinula veze sa Rusijom i Moskovskom patrijaršijom i da je žrtva političkog lova na veštice.

Služba bezbednosti Ukrajine od oktobra redovno vrši pretrese u crkvama UPC, uvodi sankcije svojim episkopima i finansijskim pokroviteljima i otvara krivične postupke protiv desetina njenih sveštenika.

Kiril je rekao da je za žaljenje što su prava i slobode ukrajinskih vernika očigledno kršene.

Među mnogim liderima kojima je apel upućen su papa Franja, nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, poglavar egipatske Koptske crkve, papa Tavadros, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šef UN za ljudska prava Volker Turk, saopštila je crkva.

Ukrajinsko ministarstvo kulture kaže da UPC ima rok do 29. marta da napusti kompleks manastira Kijevo-Pečerske lavre, star 980 godina, gde ima sjedište.

Većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada posebnom ogranku vjere, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, formiranoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od moskovske vlasti.