Masovni protesti protiv rekonstrukcije izraelskog pravosuđa ulaze u 10. nedjelju

Masovni protesti protiv rekonstrukcije izraelskog pravosuđa ulaze u 10. nedjelju

Izraelci su u subotu prepuni gradske ulice u demonstracijama širom zemlje u svojoj desetoj nedelji, protiv planova tvrdo desničarske vlade da obuzda ovlašćenja Vrhovnog suda, što kritičari vide kao pretnju nezavisnosti pravosuđa.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji kaže da je njegov cilj da uravnoteži grane vlasti, ima parlamentarnu većinu zajedno sa svojim saveznicima iz versko-nacionalističke koalicije.

Kako reforme idu ka ratifikaciji, protesti su eskalirali. Šekel je skliznuo. Neki vojni rezervisti su zapretili da neće poslušati naređenja o pozivu. Predsednik Isak Hercog je apelovao da se remont odloži i da se održi dijalog.

„To nije reforma pravosuđa. To je revolucija koja (je) tera Izrael da ide u punu diktaturu i ja želim da Izrael ostane demokratija za moju decu“, rekao je Tamir Gujcabri (58) među desetinama hiljada demonstranata koji su se okupili u centru Tel. Aviv.

Protesti su uglavnom bili mirni, iako je Rojters bio svedok nekih povreda i hapšenja među demonstrantima kada je policija krenula protiv pokušaja da blokira saobraćaj.

Šef nacionalne policije, generalni inspektor Jakov Šabtai, dao je retku televizijsku najavu u kojoj je odustao od planova za preimenovanje šefa policije u Tel Avivu, za koji su se neki plašili da nagoveštava planove za jače suzbijanje protesta.

Sada odložena preraspodela bila je deo zakazane rotacije, rekao je Šabtai, dodajući da će policija nastaviti da čuva demonstracije koje se drže u zakonskim granicama i da „neće podleći bilo kakvom političkom pritisku po tom pitanju“.

Netanjahu, koji se vratio na funkciju za šesti mandat krajem decembra, kaže da demonstracije imaju za cilj da ga svrgnu. Njemu se sudi u tri slučaja korupcije i negira sva krivična dijela.

„Ovde sam da protestujem protiv reforme zakona i da protestujem protiv našeg premijera, koga zovemo ‘Ministar kriminala’”, rekla je demonstrant Miri Lahat (63).