Kina osuđuje japanske planove za nuklearni otpad

Kina osuđuje japanske planove za nuklearni otpad

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je japanski plan da se radioaktivna otpadna voda iz nuklearne elektrane Fukušima ispusti u okean. Iako uprava fabrike insistira da je oslobađanje bezbedno, Peking želi da Tokio traži dozvolu okolnih zemalja pre nego što nastavi.

Japanski plan je „izuzetno neodgovoran“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u petak.

„Odlaganje nuklearno zagađene vode u Fukušimi utiče na globalno morsko okruženje i javno zdravlje. Ovo nije unutrašnja stvar Japana“, rekla je ona novinarima. „Japan ne sme da počne da ispušta nuklearno zagađenu vodu u okean pre nego što postigne konsenzus kroz pune konsultacije sa susednim zemljama i drugim zainteresovanim stranama, kao i relevantnim međunarodnim agencijama.

Peking je dao niz sličnih izjava otkako je japanska vlada prvi put objavila svoj plan za odlaganje otpadnih voda 2021. Južna Koreja se takođe usprotivila ovoj šemi, kao i brojne male pacifičke ostrvske nacije i japanske ribarske zajednice.

Nuklearna elektrana Fukušima Daiči uništena je zemljotresom jačine 9,0 i cunamijem 11. marta 2011. Tri njena reaktora su se istopila, oslobađajući velike količine kontaminirane vode i podstaći masovne evakuacije iz oblasti duž istočne obale Japana.

U godinama nakon toga, Tokio Electric Pover Compani, koja upravlja elektranom, pumpala je vodu u ostatke radioaktivnog goriva kako bi sprečila njihovo pregrevanje. Ovim procesom dnevno se generiše oko 100 tona otpadnih voda, koje kompanija skladišti i prečišćava u više od 1.000 betonskih rezervoara oko fabrike.

Kompanija tvrdi da se procesom tretmana uklanjaju sve radioaktivne supstance osim tragova iz vode, a pošto je prostor u rezervoarima ponestalo, vlada je u januaru potvrdila da će početi sa pražnjenjem rezervoara u more u proleće ili leto.

Katastrofa u Fukušimi podstakla je japansku vladu da počne da gasi nuklearnu energiju u korist obnovljivih izvora energije i prirodnog gasa, od čega je oko 10% Japana uvozio iz Rusije. Pošto se Tokio pridružio režimu sankcija Zapada protiv Moskve, premijer Fumio Kišida je prošle godine najavio da će Japan ponovo pokrenuti zatvorene reaktore i izgraditi nove nuklearne elektrane.