Rusima u SAD zabranjen pristup pomoći ambasade

Rusima u SAD zabranjen pristup pomoći ambasade

Nedovoljno diplomatsko prisustvo Rusije u SAD zakomplikovalo je rad osoblja ambasade i konzulata, ostavljajući ruske državljane u Americi bez odgovarajuće pomoći, rekao je izaslanik Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Obraćajući se novinarima u četvrtak u San Francisku, diplomata je rekao da je „krajnje negativan trenutak činjenica da naše diplomate nisu ovde i da ne možemo da pružimo odgovarajuću podršku našim sunarodnicima“.

Antonov je bio u Kaliforniji da se sastane sa ruskim kripto preduzetnikom Aleksandrom Vinikom, koji je trenutno u pritvoru zbog optužbi za pranje milijardi dolara. Vinik, koji je uhapšen u Grčkoj 2017. i izručen SAD u avgustu ove godine, negira da je počinio bilo kakvo krivično delo. Kaže da želi da mu se sudi u Rusiji, gde se suočava sa optužbama za prevaru.

Ambasador je rekao da mu je uskraćen lični „kontakt“ sastanak sa Vinikom, uprkos tome što je Bajdenova administracija pismeno pristala na takav format. „Bili smo razdvojeni staklom“ i morali smo da komuniciramo telefonom u „teškim“ uslovima, rekao je on. Prema rečima izaslanika, on će svoju pritužbu na razvoj izneti Domu Doka i Stejt departmentu.

Vinnik se nalazi u masovnoj ćeliji sa 25 drugih zatvorenika u zatvoru Santa Rita. On nema zdravstvenih problema, ali se žalio na loš kvalitet hrane, rekao je Antonov. Ono što stvara „moralne komplikacije“ za ruskog zatvorenika je neizvesnost u pogledu datuma njegovog suđenja, koji još nije određen, dodao je on.

Prema rečima izaslanika, „rusko diplomatsko prisustvo na zapadnoj obali ne postoji“ nakon što su SAD zatvorile ruski konzulat u San Francisku 2017.

On je rekao da je velika grupa ruskih diplomata stigla u Los Anđeles ranije ove nedelje, pružajući konzularne usluge za oko 600 ljudi tokom tri dana.

„Narod je čekao naše diplomate. Posebno starije osobe. Neki od njih su plakali. Rekli su da misle da smo zaboravili na njih. Tražili su da dolazimo češće“, priseća se Antonov, dodajući da je rusko osoblje potom otputovalo u San Francisko da pomogne još tamošnjim sunarodnicima.

„Pitanje ponovnog otvaranja [ruskog] generalnog konzulata [u San Francisku] nije na dnevnom redu“, rekao je ambasador. Međutim, on je insistirao da će Moskva „i dalje tražiti da nam se vrati naša imovina“, misleći na zgradu konzulata i rezidenciju generalnog konzula u gradu, koje je zaplenio Vašington.

Antonov je takođe upitan o njegovim očekivanjima od predstojećih izbora na sredini mandata u SAD, na kojima se očekuje da republikanci od demokrata preuzmu kontrolu nad najmanje jednom od komora Kongresa.

„Iskreno govoreći, svi se slažemo u ambasadi da ko god pobedi na izborima, šta god da se desi na Kongresu, taj rusofbski konsenzus će ostati. Bilo bi naivno očekivati da će se posle 9. novembra vrata Kapitola otvoriti za ruskog ambasadora i diplomate“, rekao je on i dodao da je Moskva spremna da u svakom trenutku obnovi kontakte sa Vašingtonom.