Srbi masovno daju ostavke sa zvaničnih funkcija na Kosovu

Srbi masovno daju ostavke sa zvaničnih funkcija na Kosovu

Desetine zaposlenih u vladi etničkih Srba na Kosovu dale su ostavke na svoje funkcije u znak protesta zbog otpuštanja šefa srpske policije zato što je odbio da sprovede naređenja Prištine kojima se od Srba zahteva da trguju svojim registarskim tablicama za one iz pokrajine ili će se suočiti sa kaznama koje će na kraju uključivati i konfiskaciju vozila.

Ministar vlade, deset parlamentaraca i mnoštvo policajaca, zvaničnika pravosuđa i drugih u četiri pokrajinske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom podnijeli su ostavku u subotu, a policajci su simbolično skinuli uniforme. Oni su obećali da se neće vraćati dok se ne stvori „Zajednica srpskih opština“.

Kosovski lider Aljbin Kurti pozvao je Srbe u pokrajini da „održe mir i bezbednost“ nakon masovne ostavke, zamolivši ih da „ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije“ niti da „napadnu na političke manipulacije i geopolitičke igre“.

Masovnu ostavku predložio je Goran Rakić, predsjednik stranke Srpska lista na Kosovu, na sastanku njegove stranke i gradonačelnika četiri opštine. Srbi bi u pokrajini u saradnji sa Srbijom trebalo da „jačaju i grade sopstvene institucije“, rekao je Rakić, osudivši u četvrtak „nezakonitu i antisrpsku odluku“ da se suspenduje načelnik policije Sjeverne Mitrovice Nenad Đurić.

Đurić je smijenjen jer je odbio da izrekne opomene vozačima zatečenim sa predratnim srpskim tablicama, koje su od 1. novembra zvanično bile nezakonite, osudivši tu naredbu kao diskriminatornu prema Srbima. Policijska upozorenja su prva u trodijelnom postupnom ukidanju tablica, koje do 21. aprila moraju biti zamijenjene kosovskim registracijama. Tokom druge faze, vozači sa srpskim tablicama biće kažnjeni sa 150 evra, a oni koji i dalje imaju prekršajne ​​tablice nakon tog datuma biće oduzete.

Srbija je stavila svoju vojsku u stanje visoke pripravnosti ranije ove nedelje pošto je nastavljen sukob oko registarskih tablica. Rezervne trupe NATO-a stigle su na Kosovo u septembru, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Prištinu za dalju eskalaciju tenzija slanjem sopstvenih trupa u pogranične oblasti. Prethodni pokušaj da se 10.000 vozača vozila sa srpskim registracijama primora da se prebace u julu, u kojem su oba entiteta odbila da priznaju lične dokumente onog drugog, umalo nije izbila u sukobu pre nego što su američke i evropske diplomate pronašle rešenje.

I Srbija i njena otcijepljena pokrajina, koju UN nisu priznale kao nezavisnu državu, žele u EU. Međutim, njihovi ciljevi se međusobno isključuju.