Sjeverna Koreja ispaljuje više projektila dok američki bombarderi lete iznad Južne Koreje

Sjeverna Koreja ispaljuje više projektila dok američki bombarderi lete iznad Južne Koreje

SEUL, Južna Koreja – Sjeverna Koreja je dodala nedavne demonstracije naoružanja lansiranjem četiri balističke rakete u more u subotu, dok su Sjedinjene Države poslale dva supersonična bombardera da lete preko Južne Koreje u duelu demonstracije vojne moći koja je naglasila rastuće tenzije u regionu, preneo je AP.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje saopštio je da su četiri rakete kratkog dometa ispaljene sa zapadne obale oko podneva letele oko 130 kilometara prema zapadnom moru zemlje.

Sjever je ove nedelje probno ispalio više od 30 projektila, uključujući interkontinentalnu balističku raketu u četvrtak koja je izazvala uzbunu za evakuaciju u sjevernom Japanu i preletela veliki broj ratnih aviona unutar svoje teritorije u ljutoj reakciji na masivnu kombinovanu vazdušnu vežbu između Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Južnokorejska vojska je saopštila da su dva bombardera B-1B obučavana sa četiri američka borbena aviona F-16 i četiri južnokorejska aviona F-35 tokom poslednjeg dana zajedničkih vježbi vazduhoplovnih snaga „Vigilant Storm” koje se završavaju u subotu. To je bio prvi put od decembra 2017. da su bombarderi raspoređeni na Korejskom poluostrvu. U vežbi je učestvovalo oko 240 ratnih aviona, uključujući napredne borbene avione F-35 iz obe zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje u petak je uveče opisalo vojne akcije te zemlje kao odgovarajući odgovor na vježbu, koju je nazvalo prikazom američke „histerije vojne konfrontacije“. Saopšteno je da će Sjeverna Koreja odgovoriti „najoštrijom kontraakcijom“ na sve pokušaje „neprijateljskih snaga“ da naruše njen suverenitet ili bezbjednosne interese.

Zajednički načelnik generalštabova Južne Koreje rekao je da je učešće B-1B u zajedničkim vježbama pokazalo spremnost saveznika da „oštro odgovore“ na sjevernokorejske provokacije i posvećenost SAD da brani svog saveznika punim spektrom svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearna.