Šolc: Si protiv nuklearnog oružja u Ukrajini

Šolc: Si protiv nuklearnog oružja u Ukrajini

BERLIN/FRANKFURT – Njemački kancelar Olaf Šolc, koji je bio žestoko kritikovan zbog posete Pekingu ove nedelje, rekao je u subotu da je njegova i zajednička izjava predsednika Si Đinpinga protiv upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini dovoljan razlog za putovanje u Kinu, preneo je Rojters.

Šolcovi komentari dolaze dan nakon njegove posjete drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, zajedno sa ključnim njemačkim korporativnim izvršnim direktorima, prve od strane zemlje G7 od pandemije COVID-19.

„Zato što smo kineska vlada, predsjednik i ja mogli da izjavimo da u ovom ratu ne bi trebalo da se koristi nuklearno oružje, samo to je celo putovanje učinilo vrijednim,“ rekao je Šolc.

Si, koji je pre dve nedelje obezbjedio treći mandat na čelu, složio se da se oba lidera „zajedno protive upotrebi ili prijetnji upotrebe nuklearnog oružja“ nad Ukrajinom, ali se uzdržao od kritike Rusije ili pozivanja Moskve da povuče svoje trupe.

Šolc, koji je kritikovan zbog toga što je izgleda nastavio sa strategijom koja pretjerano izlaže nemačku ekonomiju kineskom tržištu, rekao je da je diverzifikacija ključna za ograničavanje mogućih poslijedica ako se odnos pokvari.

„Imamo jasan plan i slijedimo ga do kraja. A to znači diverzifikaciju za sve zemlje sa kojima trgujemo, posebno, naravno, za zemlju koja je tako velika i ima tako veliki udeo u svetskoj ekonomiji“, Šolc rekao.