Oskar 2023: Šta treba znati o nominovanim za najboljeg glumca

Oskar 2023: Šta treba znati o nominovanim za najboljeg glumca

Uvek je zabavno kada je kategorija Oskara popunjena kandidatima po prvi put u različitim fazama njihove karijere. Najbolji glumac je još jedna trka u troje, između Ostina Batlera, Kolina Farela i Brendana Frejzera, pri čemu je svaki postigao zapažene pobede od cehova i grupa kritičara. Filmski pisci Associated Pressa predviđaju da će Frejzer imati prednost.

Evo nešto više o nominovanima i njihovim ulogama pre dodele Oskara 12. marta, koja se emituje uživo na ABC-u sa početkom u 20 časova. istočnjački. A ako ste propustili nastup, još uvek ima vremena da pogledate ovogodišnje nominovane.

BRENDAN FRASER

Brendanu Frejzeru ne smeta što su ljudi njegov red u filmu „Kit” Darena Aronofskog, u kojem igra povučenog učitelja engleskog po imenu Čarli koji se bori sa svojom prošlošću usred strašne prognoze, nazvali „povratkom”. Ali to nije reč koju bi izabrao.

„Ako ništa drugo, ovo je više ponovno uvođenje nego povratak“, rekao je Frejzer za AP. „To je prilika da se ponovo upoznam sa industrijom, za koju ne verujem da me je zaboravila kako se počinje. Jednostavno nikad nisam bio tako daleko.”

Film, adaptacija drame Semjuela D. Hantera, prikazuje drugačiju stranu Frejzera kao glumca od ljubaznih akcionih/komedijskih uloga koje su ga učinile voljenim i slavnim 1990-ih.

„Davao sam mu sve što sam imao svaki dan“, rekao je. „Živeli smo pod egzistencijalnom pretnjom COVID-a. Posao glumca je da pristupi svemu kao da je prvi put. Jesam, ali i kao da bi to moglo biti poslednji put.”

Starost: 54

Značajne pobede: Izbor kritičara, Udruženje filmskih glumaca.

COLIN FARRELL

U tragikomičnoj priči Martina Mekdonaha o kraju prijateljstva „Banši iz Inišerina“, Padraik Kolina Farela je onaj sa kojim je Kolm Brendana Glisona raskinuo na njihovom malom irskom ostrvu 1923.

„Ima nevinost u kojoj ne može da shvati zašto ga je njegov prijatelj toliko godina izbacio“, rekao je Farel o svom liku prošle godine na Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za najboljeg glumca. „To ga potrese do srži… Živi u lepom životu i ta lepota mu je oduzeta.“

Film je bio ponovno okupljanje trija koji su razvili duboku vezu na „U Brižu“ pre 14 godina.

„Od početka je postojao dubok osećaj srodstva i razumevanja jednih drugih“, rekao je Farel za AP. „Na neki čudan način, više razumem sebe kroz Martina i njegov um, njegovo srce i njegov rad. I više razumem sebe kroz svoje interakcije sa Brendanom.“

Starost: 46

Značajne pobede: Venecijanski filmski festival, krug njujorških filmskih kritičara, Nacionalni odbor za reviziju, Zlatni globusi (mjuzikl/komedija)

AUSTIN BUTLER

Ostin Batler je potrošio toliko vremena i mentalne i emocionalne energije pripremajući se da igra i glumi Elvisa Prislija u živopisnoj drami Baza Lurmana da mu je teško da priča o tome a da „ne zvuči neverovatno pretenciozno i samovažno“, rekao je za AP. „Postoje određeni aspekti koje čak ni ja ne razumem u potpunosti.“

Poslednjih nekoliko nedelja donele su i svoje emocionalne uspone i padove, sa njegovom osvojenom Zlatnim globusom, nominacijom za Oskara i tragičnom smrću Lize Mari Prisli u periodu od nekoliko dana.

„Vrhovi su tako visoki, a doline tako niske“, rekao je Batler.

„Samo bih voleo da je Liza Mari ovde sa nama da proslavimo. Ponekad, usred intenzivne tuge i samo potresnog gubitka, osećam se nekako bizarno slaviti. Ali takođe znam koliko je ovaj film značio Lizi Mari, koliko joj je značilo nasleđe njenog oca. Tako da se osećam tako ponosno i ponizno što sam deo te priče.”

Starost: 31

Značajne pobede: Zlatni globus (drama), BAFTA.

BILL NIGHI

Bil Naji igra britanskog državnog službenika koji dobija terminalnu dijagnozu u Londonu 1953. godine u rimejku klasika Kurosave „Ikiru“ Olivera Hermanusa.

„Bio sam veoma dirnut time kada smo ga pravili, činjenicom da smo ga pravili, da smo se vratili i da je to bila prva stvar koju sam uradio od pandemije“, rekao je Naji za AP. „Pandemija nas je naterala da sagledamo svoje prioritete u životu i sve to, a ovaj film govori o tome kako da maksimalno iskoristimo svaki dan. Dakle, pretpostavljam da je u tom pogledu bilo pravovremeno.“

Glumac veteran je rekao da je mislio da prave nešto posebno, ali nije bio spreman za oduševljeni prijem svuda. I tematska rezonanca na stranu, nije ga navela da razmišlja o sopstvenom nasleđu.

„Nikada ne razmišljam o nasleđu“, rekao je. „Teško mi je da se oduševim svetom koji neće uključivati mene.”

Starost: 73

Značajne pobede: Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa.

PAUL MESCAL

Pol Meskal nije očekivao da će izaći iz prijatelja „Aftersun” sa 11-godišnjakom. Ali to se dogodilo sa njegovom koleginicom Frenkijem Koriom na snimanju ličnog i evokativnog filma Šarlot Vels o mladom ocu i njegovoj ćerki na odmoru u Turskoj 1990-ih.

„Obojica smo izašli dve nedelje pre početka snimanja. Postojao je nekako labav plan koji bismo mogli da uvežbamo. I uradili smo nešto od toga, ali na kraju smo proveli dve nedelje u kojima sam se igrao kao da se pretvaram da sam njen tata“, rekao je Meskal za AP. „To je jedno od najvećih profesionalnih iskustava koje sam imao. Zaista me je iznenadilo. Zaljubio sam se u nju i obožavam je i ona je samo fenomenalan glumac.”

Irski glumac je rekao da voli da radi na manjim filmovima sa prvim rediteljima. Ako ništa drugo, on se nada da bi mu povećan profil nakon njegove nominacije mogao pomoći da napravi još jedan takav projekat.

„Veoma sam ponosan na činjenicu da još uvek postoji apetit za te filmove“, rekao je on.