Danas ispred Vlade protest policajaca

Danas ispred Vlade protest policajaca

Nezavisni sindikat policije organizuje danas protest ispred Vlade Crne Gore, sa početkom u 10 sati i 30 minuta. Predsjednik Nezavisnog sindikata Igor Rmandić je istakao da su potpuni izostanak razumijevanja, lažna i prazna obećanja i ignorantski odnos resornog ministra natjerali policijske službenike da svoja prava traže na ulici, prenosi Pobjeda.

Taj sindikat je pozvao sve službenike Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, bez obzira da li su članovi, na protest, kako bi prenijeli poruku da i „naše porodice zaslužuju normalan život, da smo i mi građani ove države“.

– Očekujemo i tražimo da nas tokom protesta na razgovor primi premijer Crne Gore, gospodin Abazović koji je na proslavi Dana policije rekao da položaj policijskih službenika mora da bude bolji i da će Vlada raditi na tome. Javno izgovorena riječ obavezuje, gospodin Abazović je vrlo ozbiljan čovjek i mi očekujemo da to obećanje bude ispunjeno – saopštio je Rmandić.

On je kazao da deklarativna spremnost da se pomogne službenicima policije ne znači – baš ništa.

– To ne može da se namaže na hljeb i da djetetu za doručak. Prosto, od obećanja se ne živi – saopštio je Rmandić.

On je kazao da policajcima ne treba niko da priča kako je ponos nositi uniformu i služiti svom narodu.

– Znamo mi to mnogo bolje jer naš ponos traje 20, 30 i više godina. Nikada ovoj državi i ovom narodu nijesmo niti ćemo okrenuti leđa. Razlika između nas koji se ponosimo uniformom i onih koji o tom ponosu samo pričaju je ta što smo mi navikli na teški rad i odricanje, dok su oni navikli na jeftini populizam i demagogiju. Vrijeme je da se ovaj drugi oblik ponašanja mijenja iz korijena – saopštio je Rmandić.

Policijski službenici su se odlučili da protestom na ulici iskažu svoj stav i zatraže poštovanje ove teške i izuzetno opasne profesije zbog ogromnog nezadovoljstva sopstvenim materijalnim statusom i položajem koji zauzimaju u društvu.

– Odnos koji prelazi u otvoreno ponižavanje pripadnika policije pod hitno mora da prestane. Najviši činovnici ove države konačno moraju da shvate da su samo to, činovnici koji ovom narodu moraju da obezbijede život dostojan čovjeka. Mi drugo i ne tražimo – zaključio je Rmandić.

Prvi protest zaposlenih u policiji, u istoriji Crne Gore, održan je 15. juna ove godine ispred zgrade Vlade, kada je protestovalo oko 50 crnogorskih policajaca, nezadovoljnih zaradama. Tada je traženo povećanje plata od septembra, vraćanje obračuna beneficiranog radnog staža i povoljnije uslove za penziju.

Organizator tog istorijskog protesta Miodrag Begić, starješina stanice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava je Pobjedi u avgustu kazao da su policajci dobili umjesto očekivanih 10 odsto povećanje na oporezovani dio te su ponovo primili manju platu nego što je to bilo do aprila, kada im je zbog novog obračuna i smanjena. Zaposlenima u Upravi policije nije vraćen ni obećani dio za april, maj, jun i jul, što im je iz Vlade obećavano nekoliko puta.