Tesla ove godine ističe da njihovi automobili nisu spremni da budu odobreni kao potpuno samovozeći

Tesla ove godine ističe da njihovi automobili nisu spremni da budu odobreni kao potpuno samovozeći

Napredni softver za pomoćnik vozača kompanije Tesla Inc (TSLA.O) neće dobiti regulatorno odobrenje 2022. godine, rekao je izvršni direktor Elon Musk u primedbama koje ukazuju na to da kompanija još uvek nije u stanju da zadovolji vlasti da njeni automobili mogu da se voze bez neko za volanom.

Proizvođač automobila iz Silicijumske doline prodaje softverski dodatak od 15.000 dolara pod nazivom „Full Self-Driving“ (FSD) koji omogućava njegovim vozilima da menjaju trake i parkiraju autonomno. To dopunjuje njegovu standardnu funkciju „Autopilot“ koja omogućava automobilima da upravljaju, ubrzavaju i koče unutar svojih traka bez intervencije vozača.

Međutim, automobile i dalje treba voziti uz ljudski nadzor. Potpuno autonomno vozilo zahtjevalo bi odobrenje regulatora.

Musk je u srijedu u pozivu nakon zarade rekao da će svi korisnici FSD-a u Severnoj Americi dobiti nadograđenu verziju krajem godine, dodajući da iako njeni automobili nisu spremni da nikog ne bude za volanom, vozači će retko morati da dodiruju kontrole.

„Auto će moći da vas odveze od kuće do posla, do kuće vašeg prijatelja, do prodavnice bez da dodirnete volan“, rekao je on.

„Zasebna je stvar da li će imati regulatorno odobrenje. U tom trenutku neće imati regulatorno odobrenje“, dodao je on.

Musk je takođe rekao da se Tesla nada da će obezbjediti ažuriranje za FSD 2023. kako bi pokazao regulatorima da je automobil mnogo bezbjedniji od prosječnog čoveka.

„Mask otvara mogućnost da će Tesla imati teži put do odobrenja za FSD s obzirom na pojačanu kontrolu NHTSA i drugih,“ rekao je Krejg Irvin, analitičar Roth Capital-a.

Regulatori bezbednosti automobila su dugo bili u zavadi sa Teslom oko njenih delimično automatizovanih sistema vožnje. Od 2016. godine, Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) otvorila je 38 specijalnih istraga o nesrećama u kojima su učestvovala Tesla vozila koje su rezultirale sa 19 smrtnih slučajeva, gledajući da li je softver bio faktor.

Teslino imenovanje svog softvera takođe je izazvalo konsternaciju, a proizvođač automobila optužio je državni regulator za transport u Kaliforniji za lažno oglašavanje jer ove karakteristike ne pružaju potpunu autonomnu kontrolu vozila.

Teslin sajt kaže da obe tehnologije „zahtjevaju aktivan nadzor vozača“, sa „potpuno pažljivim“ vozačem čije su ruke na volanu, „i ne čine vozilo autonomnim“.

Neki analitičari kažu, međutim, da Teslin primarni problem nisu regulatori, već sam softver, s obzirom na složenost autonomne vožnje.

„Prepreka je tehnologija. Ne radi se o odobravanju te tehnologije“, rekao je Brajant Voker Smit, profesor prava na Univerzitetu Južne Karoline.

Tesla je više puta promašio samonametnute ciljeve za svoja vozila kako bi postigao punu sposobnost samostalnog upravljanja – funkcija za koju je Musk rekao da će na kraju postati „najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu“.