Generalni sekretar Savjeta Evrope pozvao je na prekid nasilja u Gruziji i poštovanje demokratije

Generalni sekretar Savjeta Evrope pozvao je na prekid nasilja u Gruziji i poštovanje demokratije

Generalni sekretar Savjeta Evrope Marija-Pejčinovič Burih reagovala je na događaje u Tbilisiju, gde je dan ranije parlament usvojio kontroverzni nacrt zakona o „stranim agentima” u prvom čitanju, a snage bezbednosti rasterale demonstrante koji su govorili protiv to.

Pejčinovič-Burich je svoju reakciju objavila na Tviteru, piše „Evropska pravda“.

„Sa zabrinutošću pratim najnovije događaje u Gruziji. Pozivam na prekid nasilja i poštovanje standarda Saveta Evrope u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima i vladavinom prava. Politički dijalog mora prevladati“, napisala je Pejčinovič-Burič.

Kako je saopšteno, gruzijski parlament je u utorak neočekivano usvojio u prvom čitanju zakon o „stranim agentima“, koji je sličan ruskom zakonodavstvu koje ima za cilj ograničavanje uticaja Zapada. To je izazvalo spontane proteste i sukobe ispred parlamenta, tokom kojih je policija upotrebila suzavac, a kasnije aktivno koristila vodene topove da rastera skup.

Noć, koja je počela burnim sukobima između policajaca i učesnika spontanog mitinga ispod zgrade gruzijskog parlamenta, završena je obećanjima opozicije da će ići na svakodnevne proteste „do pobjede“