TikTok otkriva novi evropski režim bezbjednosti podataka

TikTok otkriva novi evropski režim bezbjednosti podataka

TikTok je objavio novi režim bezbjednosti podataka, nazvan „Projekat detelina“, usred sve većeg pritiska zakonodavaca sa obije strane Atlantika.

Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU nedavno su zabranili TikTok telefone zaposlenih zbog rastuće zabrinutosti oko kompanije, koja je u vlasništvu kineske firme BiteDance, i da li bi kineska vlada mogla da prikupi podatke korisnika ili unapredi svoje interese.

U međuvrijemenu, Bela kuća je podržala zakon kojim se administraciji daju nova ovlašćenja da zabrani video aplikaciju TikTok u kineskom vlasništvu i druge tehnologije bazirane u inostranstvu ako predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Na brifingu za vijesti u srijedu, TikTok je rekao da će ove godine početi da čuva podatke o evropskim korisnicima lokalno, a da će se migracija nastaviti u 2024.

Kao deo ovog poteza, kompanija je potvrdila da će uskoro otvoriti drugi centar podataka u Irskoj, a drugi u oblasti Hamar u Norveškoj. Ovim centrima podataka će upravljati neotkrivena treća strana.

„Mi smo kompanija za usaglašenost. Recite nam koji su problemi, a onda hajde da zajedno radimo na rešenjima. To je bio naš pristup u SAD, takav je bio naš pristup svuda“, rekao je Teo Bertram, potpredsednik za odnose sa vladom i javnu politiku.

„Naš pristup je veoma otvoren za vlade, regulatore i stručnjake da nam daju svoje savete o tome kako to možemo da uradimo još efikasnije.

Kompanija je saopštila da će smanjiti prenos podataka van regiona i smanjiti interni pristup zaposlenih korisničkim podacima.

TikTok je primenio sličnu strategiju u SAD, nazvanu „Projekat Teksas“, u pokušaju da umiri neprijateljske zakonodavce.