Spajić: Makron 2026. dolazi u Crnu Goru

Spajić: Makron 2026. dolazi u Crnu Goru

Premijer Milojko Spajić najavio je danas da je planirano da predsjednik Francuske Emanuel Makron 2026. godine posjeti Crnu Goru.

On je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio četiri stuba saradnje Crne Gore i Francuske.

“Ministar zdravlja Vojislav Šimun će u maju posjetiti Francusku. Ministarstvo zdravlja Francuske spremno je da finasira fizibiliti studiju za izgradu bolnice u Podgorici. Očekujemo da se bolnica u Podgrorici realizuje kao dio tog sporazuma, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima Crna Gora će usvojiti dva zakona koja se tiču ekologije.

“Infrastruktura je četvrti stub saradnje. EPCG i EDF razmjenjuju informacije i razmatraju se rani projekti. U fokusu je putna infrastruktura. Privatno javno partnerstvo je jedno od modela finansiranja. Država je spremna da finansitra sve projekte, ali ako bude moguće da iskoristimo druge mogućnosti, kao što je ovo sa EBRD… Nastavićeno da lobiramo kod EBRD i EK za izgradnju i ostalih dionica auto puta. Velika je šansa za finansiranje željezničkog saobraćaja kroz evropske fondove”, pojasnio je Spajić.

On je rekao da je srećan kako se razvija strateško partnerstvo sa Fransuskom.

“Razamtramo centralizaciju svih državnih institucija na jednom mjestu, bilo bi van centra grada a ne bismo imali bezbjednosne probleme kao kopanje tunela u cventru grada… To bi se radilo tako da sve lokacije u centru državne uprave valorizuju. Smanjili bi sve troškove za energetiku, prevoz, potrebu za ogromnim brojem vozila i to bi racionalizivalo državnu upravu”, kazao je premijer.