Hiljade mumificiranih ovnovskih glava otkriveno u staroegipatskom hramu

Hiljade mumificiranih ovnovskih glava otkriveno u staroegipatskom hramu

Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova i raskošnu strukturu Starog kraljevstva otkrili su arheolozi u hramu kralja Ramzesa II u Abidosu.

Nalazi, koji se nalaze otprilike 435 kilometara južno od Kaira, potiču iz perioda od preko 1.000 godina, od Šeste dinastije do herojskog doba, čineći neka od otkrića starija od 4.300 godina.

Pored drevne ovnove glave, arheolozi sa Univerziteta u Njujorku otkrili su i grupu mumificiranih pasa, divljih koza, krava, jelena i noja.

Veruje se da su mumificirani ostaci ostavljeni na tom mestu u čast Ramzesu II oko 1.000 godina nakon njegove smrti, saopštilo je egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete.

Smatra se da su ovnovi i druge životinje korišćeni kao žrtve tokom obožavanja ovnova u Abidusu tokom perioda Bipidusa, dodao je dr Sameh Iskandar, šef misije.

Pored bogatstva životinjskih ostataka, arheološki tim je takođe otkrio „ogromnu zgradu“ sa zidovima debelim otprilike pet metara iz vremena šeste dinastije Starog kraljevstva.

Struktura je sadržavala brojne statue, ostatke drveća, kožne cipele, odeću i papiruse.

Ovo otkriće bi moglo da pomogne da se „ponovo uspostavi osejćaj drevnog pejzaža Abidosa prije izgradnje hrama Ramzesa II“, rekao je Iskandar, preneo je Rojters.