Tržišta nafte stabilna

Tržišta nafte stabilna

Cijene nafte su se stabilizovale u azijskoj trgovini u ponedeljak dok su investitori tražili signale sa širih finansijskih tržišta, dok su komentari ruskog predsednika Vladimira Putina tokom vikenda podstakli geopolitičke tenzije u Evropi, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent ostali su nepromjenjeni na 74,99 dolara po barelu u 03:57 GMT nakon što su dostigli najviši nivo od 75,64 dolara. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je 69,29 dolara po barelu, što je porast od 3 centa, nakon što je ranije tokom sesije porasla na 69,92 dolara.

Brent je prošle nedelje porastao za 2,8%, dok je VTI oporavio 3,8% pošto je nervoza u bankarskom sektoru popustila.

Tržišta nafte pomno prate raspoloženje na finansijskom tržištu, dok su osnove nafte i dalje po strani, rekla je Vandana Hari, osnivač dobavljača analize tržišta nafte Vanda Insights.

„Očekujte da će se većina cijena fjučersa na Brent i VTI desiti tokom trgovačkih sati u Evropi i SAD, obeleženih dosta nestabilnosti unutar dana“, rekao je Hari.

Uprkos smanjenju proizvodnje, očekuje se da će Rusija održati izvoz sirove nafte smanjenjem rafinerijske proizvodnje u aprilu, pokazali su u petak podaci iz industrijskih izvora i proračuni Rojtersa.

Nedavni embargo Evropske unije do sada je više uticao na izvoz ruskih naftnih derivata nego na izvoz sirove nafte, pri čemu su tone dizela zaglavljene na brodovima koji čekaju kupce.

U međuvremenu, u Francuskoj, industrijske akcije ometaju rafinerije, smanjuju potražnju za sirovom sirovom i proizvodnju goriva.