UN pozivaju Maska da zaštiti ljudska prava na Tviteru

UN pozivaju Maska da zaštiti ljudska prava na Tviteru

ŽENEVA – Visoki komesar UN-a za ljudska prava, Volker Tirk, u subotu je objavio otvoreno pismo Elonu Masku, novom vlasniku Tvitera, pozivajući ga da „osigura da ljudska prava budu centralna za upravljanje Tviterom“, prenosi Rojters.

Tviter je u petak otpustio polovinu svoje radne snage, a tvitovi osoblja kompanije društvenih medija rekli su da je tim odgovoran za ljudska prava među pogođenima, razvoj koji je Turk opisao kao „neohrabrujući početak“.

„Tviter je deo globalne revolucije koja je promenila način na koji komuniciramo“, naveo je Tirk u pismu. „Ali pišem sa zabrinutošću i strepnjom o našem digitalnom javnom trgu i ulozi Tvitera u njemu.

„Kao i sve kompanije, Tviter treba da razume štete povezane sa njegovom platformom i da preduzme korake da ih reši“, dodao je on. „Poštovanje naših zajedničkih ljudskih prava trebalo bi da postavi ogradu za korišćenje i evoluciju platforme. Ukratko, pozivam vas da osigurate da ljudska prava budu centralna za upravljanje Tviterom pod vašim rukovodstvom“, rekao je visoki komesar.

Otpuštanja u petak završila su nedelju dana haosa i neizvesnosti oko budućnosti Tvitera pod Maskom, najbogatijom osobom na svetu, koji je u petak tvitovao da usluga doživljava „masovni pad prihoda“.