Američki demokratski senator kritikuje Bajdena

Američki demokratski senator kritikuje Bajdena

Američki senator Džo Mančin, jedan od najmoćnijih poslanika u Demokratskoj stranci Džoa Bajdena, osudio je predsednika zbog obećanja da će zatvoriti američke elektrane na ugalj, izazvavši neuobičajeno iskren ukor lidera samo tri dana pre posrednih izbora u Kongresu.

„Komentari predsednika Bajdena nisu samo nečuveni i odvojeni od stvarnosti“, rekao je Mančin u subotu u izjavi, „oni ignorišu tešku ekonomsku bol koju američki narod oseća zbog rastućih troškova energije. Komentari poput ovih su razlog zašto američki narod gubi poverenje u predsednika Bajdena.

Mančin, demokrata iz Zapadne Virdžinije, reagovao je na govor koji je Bajden održao u subotu u Kaliforniji, gde je predsednik rekao o nacionalnim elektranama na ugalj: „Zatvorićemo ove fabrike širom Amerike i vetar i sunce.” Senator je rekao da mu Bajden nikada nije dao takav komentar.

„Uvredljivo je i odvratno biti uvredljiv prema gubitku radnih mesta u uglju za muškarce i žene u Zapadnoj Virdžiniji i širom zemlje koji su bukvalno stavili svoje živote na kocku da bi pomogli u izgradnji i snazi ove zemlje“, rekao je Mančin. „Predsednik ovim neverovatnim radnicima duguje trenutno javno izvinjenje i vreme je da nauči lekciju da su njegove reči važne i da imaju posledice.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da je Bajdenov govor „izvrnut da bi sugerisao značenje koje nije nameravano“. Ona je dodala: „Predsednik je komentarisao činjenicu ekonomije i tehnologije: Kao što je to bilo od svojih najranijih dana kao energetska supersila, Amerika je ponovo usred energetske tranzicije.

Zapadna Virdžinija je druga po veličini država po proizvodnji uglja, iza samo Vajominga, i oslanja se na gorivo za 89% svoje proizvodnje električne energije. Širom zemlje, ugalj je pokretao skoro 22% proizvodnje električne energije 2021. godine, što je skoro duplo više od kombinovane proizvodnje vetra i sunca, prema podacima američkog Ministarstva energetike. Samo je prirodni gas rangiran više kao izvor goriva, sa 38%.

Delovi SAD su se suočili sa nestašicom struje. Na primer, operater mreže u Novoj Engleskoj upozorio je da bi region ove zime mogao doživeti nestanke struje. Neke države su se borile sa prelaskom na obnovljive izvore energije, s obzirom na povremenost proizvodnje vetroelektrana i solarnih farmi. Kalifornija je bila prinuđena da s vremena na vreme nametne neprestana isključenja struje tokom perioda porasta potražnje za električnom energijom.

Kao najkonzervativniji demokrata u Senatu, Mančin ima ogromnu moć jer je često najveća prepreka provođenju partijskog zakonodavstva za koje je potrebna jednoglasna podrška stranke. Kolege su ga nazvali „besnim“ zbog forsiranja kompromisa na Bajdenovom planu.

Senatorova oštra kritika lidera stranke dolazi dok demokrate pokušavaju da okupe podršku usred očekivanja da će izgubiti kontrolu nad Kongresom na poluizboru u utorak. Mančin neće biti ponovo izabran do 2024.