Ukrajina sarađuje sa partnerima kako bi dobila više naoružanja

Ukrajina sarađuje sa partnerima kako bi dobila više naoružanja

Ukrajina blisko sarađuje sa partnerima kako bi dobila više tenkova, „oklopa“ i artiljerije, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

„Danas bih želeo da obratim posebnu pažnju na Nacionalne gardiste koji u okviru odbrambenih snaga brane našu državu u oblasti Luganska. Konkretno, vojnici 27. Pečerske brigade Zbora narodne garde, koji zajedno sa jedinicama Kopnene vojske veoma efikasno brišu neprijateljsku tehniku i okupatore. Hvala vam momci! Činimo sve da vi i svi ostali vojnici imate još više mogućnosti da jurite neprijatelja. I sledeće nedelje će biti veoma važne sa ove tačke gledišta – mi izuzetno blisko sarađujemo sa našim partnerima kako bismo dobili više tenkova, više „oklopa“, više artiljerije za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

On je takođe pohvalio rad ukrajinskih graničara – onih koji nastavljaju da jačaju granice u Sumskoj oblasti, Černigovskoj oblasti i Harkovskoj oblasti uprkos stalnim ruskim granatiranjem i provokacijama.

Predsednik je dodao da je najveća brutalnost okupatora, kao i do sada, usmerena na oblast Donjecka.

Kako je preneo Ukrinform, Ministarstvo odbrane SAD objavilo je novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini, koji predviđa izdvajanje sredstava za modernizaciju raketa zemlja-vazduh HAVK za njihov dalji transfer Ukrajini.

Pored toga, paket uključuje 45 unapređenih tenkova T-72B sa naprednom optikom, komunikacijom i oklopom, kao i 1.100 taktičkih bespilotnih letelica Phoenik Ghost, 40 oklopnih rečnih čamaca, bezbedne komunikacije i sisteme za nadzor ka Ukrajini.

Sredstva su namenjena i za modernizaciju 250 oklopnih bezbednosnih vozila M1117 i za održavanje i operativnu spremnost već prebačene opreme.