Šta su „vakcine protiv raka“ i koje sličnosti dijele sa vakcinama protiv COVID-a?

Šta su „vakcine protiv raka“ i koje sličnosti dijele sa vakcinama protiv COVID-a?

Prođe jedva mjesec dana, a da naslovi ne najavljuju još jedan napredak u vakcinama protiv raka.

Samo prošlog meseca, Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) dodelila je naprednu terapiju modernoj i Merckovoj vakcini protiv raka kože. Ovo omogućava ubrzani razvoj i pregled lekova namenjenih lečenju ozbiljnih stanja.

Već imamo vakcinu za sprečavanje humanog papiloma virusa (HPV), koji izaziva rak grlića materice i druge vrste raka. Takođe imamo vakcinu za zaštitu od virusa hepatitisa B, koji može izazvati rak jetre.

Ali možda ste čuli za nove vrste vakcina protiv raka koje se razvijaju koristeći tehnologiju sličnu onoj koja se koristi za COVID vakcine. Decenijama pre vakcina protiv COVID-a, naučnici su radili na vakcinama protiv ribonukleinske kiseline (mRNK) koje su ciljale rak.

Umesto sprečavanja bolesti, ove vakcine su personalizovani tretman za rak, za borbu protiv bolesti.

Tradicionalno, vakcine ubrizgavaju deo ili ceo oslabljen virus (ili drugi patogen) u telo da bi izazvale imuni odgovor.

mRNA funkcioniše tako što ubrizgava samo genetska uputstva i dozvoljava ćelijama tela da naprave deo samog proteina raka (antigena). Ovo obučava imuni sistem da razvije antitela protiv proteina.

Kada su ti isti proteini prisutni na tumorskoj ćeliji koja napada, imuni sistem stimuliše imuni odgovor protiv nje.

Dok COVID mRNA vakcine reaguju na jedan antigen – šiljasti protein na spoljašnjoj strani koronavirusa – vakcine protiv raka deluju na nekoliko antigena prisutnih na površini tumora.

Vakcine protiv raka mRNA obučavaju imuni sistem pacijenta da se bori protiv sopstvenog raka. Većina ispitivanja proizvodi vakcine za pojedinačne pacijente na osnovu specifičnih antigena prisutnih na njihovim tumorima.

Za proizvodnju vakcine potrebno je oko dva meseca.

Da bi se napravile ove vakcine, uzima se uzorak pacijentovog tumora i zdravog tkiva. Ovi uzorci su sekvencirani DNK da bi se uporedile razlike između DNK u ćelijama raka i zdravim ćelijama.

Naučnici identifikuju problematične mutacije koje izazivaju bolest. Oni se zatim mogu koristiti kao mete antigena u mRNA vakcini.

Pristupi po meri omogućavaju naučnicima da ciljaju širi spektar antigena raka. Ciljanje na više antigena smanjuje šanse da ćelije raka mutiraju i postanu otporne na vakcine, jer imuni sistem napada na više frontova.

Personalizovani lekovi su izuzetno skupi jer su proizvodi po meri. Troškovi proizvodnje tretmana po meri ostaju visoki. Međutim, sa brzim opadanjem troškova različitih aspekata kao što je sekvenciranje genoma (neke kompanije sada nude sekvenciranje genoma za samo 100 USD), sekvenciranje čitavog genoma postaje održivije. Nauka u pokretu.

Kako se u budućnosti povećava proizvodnja masovnih vakcina, postojaće efikasnost resursa koja će smanjiti troškove.

U decembru 2022, Moderna i Merck (poznati van Sjedinjenih Država i Kanade kao MSD) objavili su rezultate svog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi (2b). Ispitivanje je ispitivalo kombinovanu terapiju mRNA vakcine i imunoterapije (lek koji stimuliše imuni odgovor) kod pacijenata sa melanomom u uznapredovalom stadijumu.

Nakon godinu dana lečenja kod 157 pacijenata, otkrili su da je kombinacija smanjila rizik od recidiva raka ili smrti za 44%.

Sada, Moderna i Merck planiraju da prate svoje početno ispitivanje sa ispitivanjem faze 3 za uznapredovali melanom 2023. Faza 3 ispitivanja testira sigurnost i efikasnost kod većih grupa pacijenata.

BioNTech ima nekoliko kandidata za rak mRNA u radu, uključujući uznapredovali melanom, rak jajnika i rak pluća nemalih ćelija. Ona će objaviti rezultate iz sopstvenog ispitivanja melanoma faze 2 (od 131 pacijenta) koristeći imunoterapiju i kombinaciju mRNA vakcine kasnije ove godine. Njegov primarni cilj je merenje progresije kancera i preživljavanja tokom 24 meseca kod prethodno nelečenih pacijenata.

Treća kompanija pod nazivom CureVac takođe razvija mRNA vakcine koje ciljaju na niz karcinoma uključujući karcinom jajnika, kolorektalnog creva, glave i vrata, pluća i pankreasa.

CureVac ima ugovor sa Teslom, proizvođačem električnih automobila, da razvije male, prenosive mRNK bioštampače za automatizaciju procesa proizvodnje mRNK pacijenata. Oni se mogu poslati na udaljene lokacije gde su u mogućnosti da izbace kandidate za vakcinu na osnovu DNK šablona (recepta) koji se unosi u mašinu.

Mnoge od ovih vakcina, uključujući one koje ciljaju na rak, su u fazi razvoja od pretkliničke do faze 1, da bi se testirali efekti i neželjeni efekti u laboratoriji, na životinjskim modelima ili u malim grupama pacijenata.

U inostranstvu, Moderna i Merckova mRNA vakcina protiv karcinoma je brzo prošla za pregled od strane američke FDA u februaru 2023.

Australijska administracija za terapijsku robu još nije odobrila upotrebu mRNK za upotrebu bilo samostalno ili sa drugim tretmanima raka.

U januaru 2023. godine, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva udružila se sa BioNTechom kako bi ubrzala razvoj mRNA vakcina protiv raka u narednih sedam godina. Pacijenti sa karcinomom u Velikoj Britaniji koji ispunjavaju uslove dobiće rani pristup kliničkim ispitivanjima od kraja 2023. nadalje. Do 2030. godine, ove mRNA vakcine će biti klinički dostupne za oko 10.000 pacijenata sa rakom.

U Australiji, BioNTech osniva svoj azijsko-pacifički centar za kliničko istraživanje i razvoj mRNA u Melburnu, u partnerstvu sa vladom Viktorije. Ovo bi razvilo mRNA vakcine za istraživanja i klinička ispitivanja, uključujući personalizovane tretmane raka.

U međuvremenu, Moderna će razviti prvo veliko postrojenje za mRNA vakcinu u Australiji na Univerzitetu Monash do 2024. godine, u partnerstvu sa državnom i saveznom vladom. Ovo će Australcima dati prioritetni pristup mRNA vakcinama napravljenim lokalno.

Osim raka, postoji ogroman potencijal za korišćenje mRNA tehnologija u mnogim genskim terapijama.

U toku su studije koje testiraju mRNA vakcine za različite bolesti kao što su evoluirajući sojevi COVID-a, sezonski grip, malarija, HIV, cistična fibroza, pa čak i alergije, dajući novu nadu za mnoge ranije neizlečive bolesti.