Džef Vonfor, direktor ‘Antologije’ Bitlsa, umro je u 73

Džef Vonfor, direktor ‘Antologije’ Bitlsa, umro je u 73

Džef Vonfor, britanski filmski reditelj koji je režirao hvaljenu dokumentarnu seriju Bitlsa „Antologija“ i radio na muzičkom programu „The Tube“ iz 1980-ih, kao i na nekoliko projekata sa Polom Makartnijem, preminuo je u starosti. 73.

Njegovu smrt potvrdila je u utorak ćerka Sem Vonfor, koja je rekla da je umro u Njukaslu, gde je odrastao. Dodatni detalji nisu bili odmah dostupni.

Izdata sredinom 1990-ih, „The Beatles Anthologi” je bila ovlašćeni multimedijalni projekat koji je uključivao dokumentarni film u osam delova, tri dupla albuma i knjigu za sto za kafu. Vonfor je proveo 4 1/2 godine na filmu, koji je kombinovao arhivske snimke sa novim intervjuima sa tada trojicom preživelih Bitlsa (Makartni, Ringo Star i Džordž Harison, koji je umro 2001.). Vonforovi izazovi uključivali su uvlačenje komentara Džona Lenona, koji je ubijen 1980.

„Bio je veoma glasan (u intervjuima)“, rekao je Vonfor za Los Anđeles Tajms 1995. „Došao sam na ideju da slušam njegove intervjue koji su rađeni… da dobijem sva relevantna pitanja i odgovore za bilo koju godinu koju smo radili (u dokumentarcu), a zatim postavili potpuno isto pitanje preostala tri Bitlsa, tako da je izgledalo kao da su njih četvorica odgovarali na ista pitanja, što je, naravno, i bilo.”

Antologija je pomogla da se obnovi svetska opsednutost bendom koji je jedva bio zaboravljen i doneo je Vonforu i ko-direktoru Bobu Smitonu Gremi 1997. godine za najbolji dugometražni muzički spot.

Vonfor je takođe režirao Makartnijeve spotove „In the Vorld Tonight” i „Ioung Boi” i McCartnei koncertni video iz Cavern Club-a, mesta u Liverpulu gde su Bitlsi svirali mnoge od svojih ranih nastupa. On je takođe bio pri ruci na „ponovnom okupljanju“ Bitlsa iz 1990-ih — video snimku „Real Love“, pesme koju je Lenon ostavio nedovršenu, a koju su preostali Bitlsi završili i snimili.

Njegove druge zasluge su uključivale „Band Aid 20“, dokumentarac o godišnjici ponovnog snimanja britanske dobrotvorne pesme „Da li znaju da je Božić?“ i „Nedelja za Semija“, odavanje počasti preminulom britanskom glumcu Semiju Džonsonu.

Vonfor je bio istaknut u britanskoj zabavi od 1980-ih, kada je režirao nekoliko epizoda „The Tube“ i snimio dokumentarac o „Shanghai Surprise“, igranom filmu koji je producirao Harison, a u kojem su glumili Madona i Šon Pen. Njegov rad sa Harisonom bi neočekivano doveo do najvećeg poduhvata u njegovoj karijeri.

„Bio sam kod tate i pozvao je Pol Makartni i rekao: „Zdravo, dobro si“? A ja kažem: „Da, dobro sam“, objasnio je Vonfor tokom nastupa na Filmskom festivalu u Njukaslu 2018.

„Rekao je, ‘Razgovarao sam sa tvojim drugarom sinoć.’ Ja sam rekao: ‘Koga đavola on zna da ja poznajem?’ On kaže: ‘Mali momak po imenu Džordž Harison.’ … A on kaže: , ‘U svakom slučaju,’ i pričali smo dugo u noć, a on kaže: ‘Želimo da napravimo istoriju Bitlsa i ti si taj čovek’.”