Nafta je porasla za 1% jer fokus OPEK+ na smanjenju ponude nadmašuje zabrinutost zbog recesije

Nafta je porasla za 1% jer fokus OPEK+ na smanjenju ponude nadmašuje zabrinutost zbog recesije

Cene nafte porasle su u utorak za oko 1 odsto nakon što je najveći izvoznik Saudijska Arabija rekao da se OPEK+ drži smanjenja proizvodnje i da bi mogao da preduzme dalje korake da uravnoteži tržište.

Međutim, cene su smanjile rast kasno na sednici nakon što je Blumberg izvestio da je Evropska unija ublažila svoj najnoviji predlog sankcija za ograničenje cena ruskog izvoza nafte odlaganjem njegove pune primene i ublažavanjem ključnih odredbi o isporuci.

Bloomberg je predložio dodavanje tranzicije od 45 dana do uvođenja ograničenja, navodi Blumberg.

Zabrana uvoza ruske sirove nafte u EU bi trebalo da počne 5. decembra, kao i plan G7 koji će omogućiti pružaocima usluga transporta da pomognu u izvozu ruske nafte, ali samo po prinudno niskim cijenama.

„Pokazalo se da je ograničenje cene sredstvo koje zapadnim zemljama omogućava da rusku naftu zadrže na tržištu“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital LLC u Njujorku. „Velika suština ovog tržišta je bila da li ćemo izgubiti značajne količine sirovih i rafinisanih proizvoda iz Rusije ili ne, a to se još uvek nije dogodilo.

Nafta Brent je porasla za 91 cent, ili 1%, na 88,36 dolara. Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla je za 91 cent, ili 1,1%, na 80,95 dolara.

Podržavajući cijene tokom sednice, ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman je u ponedeljak citirala državna novinska agencija SPA da je demantovao izvještaj Volstrit džornala koji je doveo do pada cena za više od 5%, rekavši da Organizacija zemalja izvoznica nafte razmatra povećanje izlaza.

Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedan veliki proizvođač OPEK-a, negirali su da vode pregovore o promeni najnovijeg sporazuma OPEK+, dok je Kuvajt rekao da takvih pregovora nije bilo. Alžir je rekao da se nije razgovaralo o „neverovatnoj“ reviziji sporazuma OPEK+.

OPEK, Rusija i drugi saveznici, poznati kao OPEK+, sastaju se 4. decembra.

Zabrinutost zbog potražnje za naftom, suočena sa povećanjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi i strogim kineskim politikama zatvaranja COVID-a, takođe je smanjila cijene.

Peking je u utorak zatvorio parkove, tržne centre i muzeje, a više kineskih gradova nastavilo je masovno testiranje na COVID. Kineska prestonica je u ponedeljak upozorila da se suočava sa najtežim izazovom pandemije i pooštrila pravila za ulazak u grad.

Analitičari sada smanjuju prognoze za kinesku potražnju za naftom na kraju godine.

Kasnije će u fokusu biti najnoviji nedeljni snimci snabdevanja u Sjedinjenim Državama, za koje se očekuje da će pokazati da su zalihe sirove nafte pale za 2,2 miliona barela. Izveštaj Američkog instituta za naftu treba da bude objavljen u 21:30 GMT.