Dvocifrena inflacija zabelježena je u Njemačkoj prvi put poslije 70 godina

Dvocifrena inflacija zabelježena je u Njemačkoj prvi put poslije 70 godina

U septembru ove godine inflacija u Nemačkoj iznosila je 10,9% na godišnjem nivou, dok je u avgustu – 8,8%, piše „Evropska istina“

U mjesečnom izveštaju Njemačke federalne banke navodi se da je privreda zemlje vjerovatno na ivici recesije.

Napominje se da visoka inflacija, kao i neizvesnost u pogledu snabdevanja energentima i njihove cijene, vrše snažan pritisak na ekonomsku situaciju u Njemačkoj.

Generalno, uvozne cijene u avgustu su porasle za oko 33% u odnosu na prethodnu godinu, za nemačke proizvode – za oko 46%. Na primer, zabeležen je trostruki rast prodaje električne energije i gasa na domaćem tržištu“, ističe se u izveštaju.

Prema ekspertima, inflacija u Njemačkoj će vjerovatno ostati dvocifrena u narednim mjesecima (prvi put u 70 godina), čak i ako neka ublažavanja stupe na snagu. Reč je, posebno, o smanjenju stope PDV-a na gas i centralno grejanje od oktobra.

Predlog da se u decembru vrati novac domaćinstvima u visini mesečne naknade za gas takođe neće nužno usporiti ubrzanje inflacije. Od toga zavisi kako će državna subvencija stići do domaćinstava i, samim tim, kako će ovaj korak uticati na zvanično merenje cijena“, napominju stručnjaci.

U trećem kvartalu 2022. godine obim proizvodnje se nije značajno promenio u odnosu na prethodne pokazatelje. U avgustu su industrija i građevinarstvo neznatno povećali proizvodne pokazatelje. Ukidanje većine ograničenja protiv pandemije verovatno je dalo pozitivan podsticaj brojnim uslužnim sektorima. U oblasti trgovine na malo, naprotiv, prodaja je nešto smanjena.

Njemačka vlada je 12. oktobra značajno snizila ekonomsku prognozu zbog krize izazvane poskupljenjem energenata. Vlasti očekuju samo skroman privredni rast od 1,4% ove godine, sa verovatnoćom da će se ekonomija smanjiti za 0,4% sledeće godine. Očekuje se da će 2024. porasti za 2,3%.

„Trenutno doživljavamo akutnu energetsku krizu, koja sve više prelazi u ekonomsku i socijalnu krizu“, izjavio je ministar ekonomije Robert Habek. Prema njegovim rečima, okidač je bio napad Rusije na Ukrajinu u februaru i prekid isporuke gasa iz Ruske Federacije Evropi. Zbog toga su cijene energenata bile na izuzetno visokom nivou, naglasio je Habek.