Ministarka Peni Mordaunt objavila je da se kandiduje za sledeću premijerku Velike Britanije

Ministarka Peni Mordaunt objavila je da se kandiduje za sledeću premijerku Velike Britanije

Britanska ministarka Peni Mordaunt pokrenula je u petak svoju kandidaturu da zamjeni Liz Trus na mijestu premijera, postavši prvi poslanik konzervativaca koji je najavio da se kandiduje.

Mordaunt (49) je prošla kroz mandate četiri premijera pod kojima je služila, držeći se na distanci od vremena na vlasti Borisa Džonsona koje je propalo skandalima i ostajući u kabinetu pod Terezom Mej kako bi osjetila svoju podršku Bregzitu.

Ovo je drugi put da se kandiduje za najviši položaj, nakon što je propustila poslednja dva u takmičenju da postane lider vladajuće Konzervativne stranke ranije ove godine. U toj trci je Trus pobjedio bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

„Kandidujem se da budem lider Konzervativne partije i vaš premijer – da ujedinim našu zemlju, ispunimo svoja obećanja i pobedim na sledećim GE (opštim izborima)“, napisao je Mordaunt na Tviteru.

„Ohrabrila me podrška kolega koji žele novi početak, ujedinjenu stranku i vođstvo u nacionalnom interesu.

Kladionice stavljaju Mordaunta na treće mesto, iza Sunaka i Džonsona, od kojih se takođe očekuje da uđu u trku za nasljednika Trusa.

Pod Trussom, imenovana je za vođu Donjeg doma, uloga koja joj je takođe slučajno dala značajniji posao kao „lord predsednik Tajnog savjeta“ – što znači da je predsedavala zvaničnom objavljivanju smrti kraljice Elizabete i proglašenju novi kralj Čarls.

U velikoj mjeri nepoznati izvan Vestminstera pre nego što su ranije ove godine preuzeli vođstvo u istraživanju javnog mnjenja među članovima Konzervativne partije, neki od javnosti su možda prvi put videli Mordaunta u rijaliti TV emisiji Splash! 2014. gde su poznate ličnosti naučile da rone. Izvela je trbušnjak.

Pridružila se Mejovoj vladi 2017. kao ministarka za međunarodni razvoj, ali je mandat sekretara odbrane trajao samo 85 dana, kada ju je Džonson smenio, navodno zato što je podržala njegovog rivala Džeremija Hanta u kampanji za vođstvo.

Džonson je na kraju vratio Mordaunta u vladu u februaru 2020.

Kao vođa Donjeg doma, uloga zadužena za postavljanje vladinog posla, njen stav bez besmislica stekao je obožavatelje.