Formula 1 završava 2022. sa Ferarijem 1-2-3 u finalnom testu

Formula 1 završava 2022. sa Ferarijem 1-2-3 u finalnom testu

2Ferari je popunio prva tri mjesta na ekranu za merenje vremena na postsezonskom testu Formule 1 u Abu Dabiju u utorak, dok je sport gledao u budućnost sa veteranima Grand Prika i novopridošlicama koji počinju da rade sa novim poslodavcima.

Karlos Sainz je bio najbrži za Ferari ispred timskog kolege Šarla Leklerka, pri čemu su se oba redovna trka smenjivala u jednom bolidu F1-75 i fokusirala se na Pirelijeve gume za 2023.

Izraelski test vozač Robert Švarcman bio je treći najbrži u drugom Ferariju i napravio 116 krugova, što je ekvivalent dvije distance za Veliku nagradu.

Španski dvostruki svijetski šampion Fernando Alonso (41) debitovao je na stazi sa Aston Martinom nakon što je napustio Alpine u vlasništvu Renoa, dok je 35-godišnji Niko Hulkenberg počeo svoj povratak u Haas u vlasništvu SAD.

„Danas je bilo o učenju guma za 2023., učenju njihovih karakteristika i sa ovim danima testiranja imate malo više vremena da isprobate stvari“, rekao je Hulkenberg, čija je poslednja puna sezona bila 2019. sa Renoom.

„Snašao sam se bolje nego što se očekivalo, da budem iskren, tako da je to dobro“, dodao je o svojoj kondiciji. „Sada su tri meseca napornih priprema da se spremim, imam plan i znam šta treba da uradim.

Australijski novajlija Oskar Pjastri testirao se za Meklaren zajedno sa timskim kolegom iz 2023. Landom Norisom, dok se Francuz Pjer Gasli smestio u Alpine nakon što je prešao iz AlfaTaurija u vlasništvu Red Bula, koji je umesto njega dočekao holandskog vozača Nika de Vrisa.

„Odradili smo mnogo krugova i mnogo eksperimentisali, što je upravo ono o čemu se danas radi. Imam dobru ideju gde da napredujem za sledeću godinu“, rekao je Pjastri.

„Zaista sam uživao, lepo je konačno se vratiti na stazu i iskusiti automobile iz 2022.

Gasli je bio četvrti najbrži, a Red Bulov dvostruki svetski šampion Maks Verstapen peti nakon što je preuzeo bolid od timskog kolege Serhija Pereza.

De Vris je prošao najveću distancu, prešavši 152 kruga Ias Marine.

Australijski mladić Jack Doohan, sin velikog motociklista Micka, takođe je testirao Alpine, dok je Novozelanđanin Liam Lavson imao ceo dan u dvostrukoj tituli Red Bull RB18.