Gugl otpušta 12.000 radnih mijesta, otpuštanja su rasprostranjena po čitavom tehnološkom sektoru

Gugl otpušta 12.000 radnih mijesta, otpuštanja su rasprostranjena po čitavom tehnološkom sektoru

Gugl otpušta 12.000 radnika, ili oko 6% svoje radne snage, postajući najnovija tehnološka kompanija koja je smanjila osoblje dok je ekonomski procvat koji je industrija doživela tokom pandemije COVID-19 jenjavao.

Izvršni direktor Sundar Pichai je u petak obavestio osoblje giganta iz Silicijumske doline o rezovima u mejlu koji je takođe objavljen na blogu vesti kompanije.

Otpuštanje doprinosi desetinama hiljada drugih gubitaka radnih mjesta koje su nedavno najavili Microsoft, Amazon, Facebook matična Meta i druge tehnološke kompanije dok stežu kaiš usred mračnih izgleda za industriju. Samo ovog meseca bilo je najmanje 48.000 otpuštanja radnih mesta koje su najavile velike kompanije u sektoru.

„Tokom protekle dve godine videli smo periode dramatičnog rasta“, napisao je Pichai. „Da bismo uskladili i podstakli taj rast, angažovali smo se za drugačiju ekonomsku realnost od one sa kojom se danas suočavamo.

On je rekao da otpuštanja odražavaju „rigoroznu reviziju“ koju je sproveo Gugl svojih operacija.

Poslovi koji se eliminišu „seče na alfabet, oblasti proizvoda, funkcije, nivoe i regione“, rekao je Pichai.

U regulatornom podnesku krajem prošle godine, kompanija je rekla da zapošljava skoro 187.000 ljudi.

Pichai je rekao da će Gugl, osnovan pre skoro četvrt veka, „proći kroz teške ekonomske cikluse“.

„Ovo su važni trenuci za izoštravanje našeg fokusa, reinženjering vaše osnove troškova i usmeravanje našeg talenta i kapitala ka vašim najvišim prioritetima“, napisao je on.

Doći će do otpuštanja radnih mesta u SAD i drugim zemljama, navodi se u Pchaijevom pismu.

Ranije ove nedelje, Microsoft je najavio 10.000 otpuštanja radnih mesta, ili skoro 5% svoje radne snage. Amazon je saopštio da ukida 18.000 radnih mesta, iako je to delić njegove radne snage od 1,5 miliona. Facebook matična Meta otpušta 11.000 radnih mesta, ili 13% svojih radnika, dok proizvođač poslovnog softvera Salesforce otpušta oko 8.000 zaposlenih, ili 10% od ukupnog broja. Izvršni direktor Tvitera Elon Musk smanjio je poslove u kompaniji nakon što ju je kupio prošle jeseni.

Zapošljavanje u SAD je otporno uprkos znacima usporavanja ekonomije, a u decembru je dodato još 223.000 radnih mesta. Ipak, tehnološki sektor je rastao izuzetno brzo tokom poslednjih nekoliko godina zbog povećane potražnje jer su zaposleni počeli da rade na daljinu.

Izvršni direktori brojnih kompanija okrivili su se za prebrz rast, ali te iste kompanije, čak i nakon poslednje runde ukidanja radnih mesta, ostaju mnogo veće nego što su bile prije nego što je počeo ekonomski bum iz pandemije.