Cijena bitkoina ruši rekordne visine i približava se nivou od 72.000 dolara.

Cijena bitkoina ruši rekordne visine i približava se nivou od 72.000 dolara.

Bitkoin je porastao 3% na početku trgovanja, dostižući 71.172 dolara, čime je do sada u 2024. godini zabilkežio rast od preko 60%. Očekuje se da će Federalne rezerve smanjiti raspon svog ključnog ciljanog kamatnog razreda za 25 boda bazne poene u junu.

Bitcoin je nastavio svoju nedavnu snagu dostigavši svježi rekordni nivo koji se približava cifri od 72.000 dolara u ponedjeljak ujutru, podstaknut nadama tržišta u pogledu skorih rezova kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Najveća svjetska kriptovaluta trgovala se po cijeni od 71.700 dolara do sredine jutra, bilježeći rast od 3,1% tokom dana i više od 60% od početka godine.

Momentum bitkoina takođe nastavlja rasti zbog priliva u nedavno lansirane američke spot Bitcoin ETF-ove, koji su zabilježili ukupne prilive od više od 106 milijardi dolara od početka godine. Međutim, mekši od očekivanog podaci o američkom tržištu rada u petak dodali su očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope u junu.

Trenutna procjena na tržištu ukazuje na 73,9% šanse da će Fed smanjiti trenutni ciljni opseg kamatne stope od 5,25 do 5,5% za 25 baznih poena u junu, dovodeći ga u opseg od 5 do 5,25%, prema podacima CME Grupe.

Očekivanja rezova kamatnih stopa širom svijeta takođe su doprinijela dostizanju rekordnih visina zlata.

LBMA London Gold Price porastao je 4,2% prošle nedjelje na 2.171,20 dolara u petak uveče, čime su dobitci za 2024. godinu iznosili 18,3%.

Ned Naylor-Leyland, menadžer investicija za zlato i srebro u Jupiter Asset Management, izjavio je: „Zlato uvek gleda unaprijed i stoga je većinom apsorbovalo smanjeni izgled za rezove kamatnih stopa od strane Fed-a u 2024. godini (tržište obveznica predviđa tri rezanja do kraja godine). Štaviše, raste anticipacija na tržištima u vezi s očekivanim prelaskom Fed-a ka blažem monetarnom pristupu, zbog čega u posljednje vrijeme vidimo porast cijene zlata“, prenosi daily mail.