Japan navodi da je inflacija u decembru dostigla 4%, najviše u 41 godini

Japan navodi da je inflacija u decembru dostigla 4%, najviše u 41 godini

Stopa potrošačke inflacije u Japanu je u decembru dostigla 41-godišnji maksimum od 4 odsto, pošto su cijene svega, od hamburgera do gasa, porasle.

Ta stopa je i dalje relativno niska, u poređenju sa nekim drugim nacijama, uključujući američki Japan, treću po veličini svetsku ekonomiju, decenijama odbija deflaciju ili hronični pad cijena.

Poslednji put kada su osnovne potrošačke cijene porasle u decembru 1981. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i veza.

Federalne rezerve i mnoge druge centralne banke podigle su kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju, ali je Banka Japana zadržala svoju referentnu stopu na dugotrajnom niskom nivou od minus 0,1%.

Oštro slabljenje japanskog jena u odnosu na američki dolar i druge valute dodatno je pojačalo pritisak na BOJ i sve su se spekulisale da bi uskoro mogao da promeni kurs i počne da povećava kamatne stope.

Osnovni japanski indeks potrošačkih cena, isključujući svežu hranu, porastao je 2,3 odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, najviše u poslednjih 31 godinu, saopštilo je ministarstvo.

Ciljna stopa inflacije BOJ-a je oko 2%. Dok su cene porasle više nego inače, a neke kompanije, poput Fast Retailinga, koja upravlja lancem odeće Uniklo, najavile su povećanje plata, prihodi u Japanu su generalno stagnirali. Zvaničnici centralne banke kažu da očekuju da će se inflacija smanjiti kako druge ekonomije budu usporavale i možda ušle u recesiju.

Cene raznih proizvoda, uključujući snack barove, instant rezance i soja sos, u poslednje vreme su porasle, a očekuje se još poskupljenja.

Ali Junichi Makino, analitičar u SMBC Nikko, očekuje da će inflatorni pritisci popustiti u narednim mjesecima. Cijene nafte i mnogih roba su pale od oštrih skokova prošle godine, a rastući troškovi za uvoz su „dosli na vrhunac“, rekao je on.

„Pitanje je vrijemena kada će cene krenuti naniže, jer je to zbog jeftinog jena i visokih troškova nafte, uglja i prirodnog gasa“, rekao je on.