Italijanski ministar spoljnih poslova: Italija spremna da garantuje neutralni status Ukrajine

Italijanski ministar spoljnih poslova: Italija spremna da garantuje neutralni status Ukrajine

Rim „non-stop“ radi na okončanju sukoba Rusije i Ukrajine „kroz sankcije“

Italija aktivno nastoji da posreduje u miru u Ukrajini i spremna je da postane garant neutralnog statusa zemlje, rekao je u subotu ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo. Diplomata je to izneo nakon sastanka sa svojim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim u Bakuu.

„Italija non-stop radi na tome da ovaj sukob okonča kroz sankcije i bez odustajanja od diplomatskih kanala. Nastavak pregovora između strana i humanitarno primirje su prioriteti“, rekao je Di Majo, priznajući da je „napredak“ ostvaren tokom rusko-ukrajinskih pregovora u Turskoj ranije ove nedelje.

Rim je na kraju spreman da postane garant potencijalnog neutralnog statusa Ukrajine, što bi dovelo do toga da zemlja izbegava da se pridruži bilo kakvim vojnim blokovima, dodao je Di Majo. Uspostavljanje takvog statusa i osiguranje da se Kijev nikada ne pridruži vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD bili su među ključnim zahtevima koje je postavila Moskva.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmera na susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

izvor RT

Ostavite odgovor