Škotska djeca će biti ispitana o rodu

Škotska djeca će biti ispitana o rodu

Roditelji i konzervativci u Škotskoj ogorčeni su nakon što je gradsko veće Aberdina pokrenulo ono što je nazvano „sramotom“ istraživanje u 59 škola koje postavlja učenike o njihovom rodnom identitetu. Savetom upravlja koalicija Škotske nacionalne partije (SNP) i Liberalnih demokrata.

Prema škotskom dejli mejlu, anketa, za koju se tvrdi da je deo studije o seksu i dobrobiti, traži od školaraca da se identifikuju kao „muškarci, žene, nebinarni, transrodni ili drugi“ i zahteva od učenika da označe odgovor pre nego što budu dozvoljeno da pređemo na sledeću stranicu.

Kritičari istraživanja su to nazvali očiglednim pokušajem da se „indoktrinira“ mala deca koja ne znaju „da li za večeru žele pileće grumenčiće ili riblje prste“.

„Sramotno je što savet primorava decu od sedam godina da odgovaraju na pitanja o svom polu“, rekao je za Dejli mejl Daglas Lumsden, torijevski član škotskog parlamenta i bivši ko-lider gradskog veća Aberdina.

On je takođe naveo da se čini da ova „pitanja saveta njuškaju“ slede isti dnevni red koji je sledila članica parlamenta Zelenih Škotske Megi Čepmen, koja je samo nekoliko dana ranije predložila da se dozvoli deci od osam godina da mogu da promene pol.

Zamjenica lidera škotske konzervativne partije Megan Galačer takođe je osudila istraživanje, napisavši na Tviteru da su „roditelji u pravu što su ljuti zbog nametljivih anketa koje prevazilaze okvire učionice“.

Portparol gradskog veća Aberdina je, međutim, insistirao na tome da je anketa potpuno dobrovoljna, rekavši da „kao i sva druga istraživanja, mladi ljudi imaju opciju da odustanu od ovog procesa pre ili tokom aktivnosti“, kako citira Dejli mejl.

U međuvremenu, portparol škotske vlade rekao je agenciji da ona nije bila uključena u istraživanje i objasnio da je to bila sopstvena inicijativa gradskog veća osmišljena da informiše lokalnu politiku.

Ranije ove nedelje, vlada britanskog premijera Rišija Sunaka obećala je da će iskoristiti svoje pravo veta da blokira kontroverzni zakon koji je predložila škotska prva ministarka Nikola Sterdžon i koji bi Škotima od 16 godina olakšao zvaničnu promjenu pola bez potrebe da daju bilo kakav obrazac.