Meteorološka služba EU predviđa nenormalno toplu zimu u Evropi

Meteorološka služba EU predviđa nenormalno toplu zimu u Evropi

Služba Evropske unije za klimatske promjene Kopernikus predviđa da će temperature u Evropi sledeće zime vjerovatno biti znatno iznad normalnih, prenosi Blumberg.

Prema Kopernikovoj prognozi, priobalni regioni Baltičkog, Sredozemnog i Sjevernog mora će skoro sigurno imati temperature koje će premašiti istorijske prosjeke.

EU Met Office procijenjuje da postoji šansa od 50% do 60% da će zimske temperature znatno iznad istorijskih proseka u većem delu Ujedinjenog Kraljevstva i centralne i južne Evrope.

Pored toga, velika većina Francuske i Njemačke ima 40% do 50% šanse da padne ispodprosečne padavine u naredna tri meseca. Ovo može uticati na unutrašnji rečni saobraćaj i hidroenergiju, kao i na skijašku sezonu.

Što se tiče globalne slike, prema Kopernikus, postoji 60-70% šanse da će centralna i južna SAD, kao i većina Kine, Japana i Rusije doživeti zimske temperature koje su znatno iznad normalnih.

Kako Bloomberg primećuje, nenormalno visoke zimske temperature u Evropi mogle bi da umanje potražnju za prirodnim gasom, a zalihe prirodnog gasa će vjerovatno biti dovoljne da zadovolje potražnju čak i u slučaju hladnog početka 2023.

U projektu Kopernik učestvuju naučnici iz Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD. Pravi klimatske prognoze na osnovu brojnih merenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom sveta.

Ranije je Služba Evropske unije za klimatske promjene izvjjestila da je oktobar 2022. bio najtopliji u Evropi do sada.