Gugl će platiti skoro 400 miliona dolara za rešavanje državne sonde za praćenje lokacije

Gugl će platiti skoro 400 miliona dolara za rešavanje državne sonde za praćenje lokacije

Alfabetov Google (GOOGL.O) platiće 391,5 miliona dolara za rešavanje optužbi 40 država da je gigant za pretragu i oglašavanje ilegalno pratio lokacije korisnika, saopštila je u ponedeljak kancelarija državnog tužioca Mičigena.

Istraga i poravnanje, koje su vodili Oregon i Nebraska, znak su sve veće pravne glavobolje za tehnološkog giganta od strane državnih tužilaca koji su poslednjih mjeseci agresivno ciljali na praksu praćenja korisnika kompanije.

Pored plaćanja, Gugl mora da bude transparentniji prema potrošačima kada se dešava praćenje lokacije i da korisnicima pruži detaljne informacije o podacima o praćenju lokacije na posebnoj veb stranici, saopštila je kancelarija državnog tužioca Ajove.

„Kada potrošači donesu odluku da ne dele podatke o lokaciji na svojim uređajima, trebalo bi da budu u mogućnosti da veruju da kompanija više neće pratiti svaki njihov pokret“, rekao je državni tužilac Ajove Tom Miler u saopštenju. „Ovo rešenje jasno stavlja do znanja da kompanije moraju biti transparentne u načinu na koji prate klijente i da se pridržavaju državnih i saveznih zakona o privatnosti.

Arizona je podnela sličan slučaj protiv Gugla i nagodila ga za 85 miliona dolara u oktobru 2022.

Teksas, Indijana, država Vašington i okrug Kolumbija tužili su Gugl u januaru zbog, kako su nazvali, obmanjujućih praksi praćenja lokacije koje narušavaju privatnost korisnika.

Portparol Gugla Hoze Kastaneda rekao je: „U skladu sa poboljšanjima koja smo napravili poslednjih godina, rešili smo ovu istragu koja je bila zasnovana na zastarelim smernicama proizvoda koje smo promenili pre mnogo godina.

Google je imao prihod od 111 milijardi dolara od oglašavanja u prvoj polovini ove godine, više od bilo kog drugog prodavca onlajn oglasa. Lokacija potrošača je ključna za pomoć oglašivaču da prođe kroz digitalni nered kako bi oglas učinio relevantnijim i privukao pažnju potrošača.