Francuska, Španija i Portugal dogovorile su se o „cevovodu zelene energije“ u Sredozemnom moru

Francuska, Španija i Portugal dogovorile su se o „cevovodu zelene energije“ u Sredozemnom moru

Francuska, Španija i Portugal dogovorile su se o stvaranju „zelenog gasovoda” ispod Sredozemnog mora, kroz koji će moći da se pumpa prirodni gas, a u budućnosti – vodonik, prenosi Asošiejted pres.

O tome su lideri zemalja razgovarali u Briselu na marginama samita EU. U zajedničkom saopštenju se ukazuje da je projekat uslovnog naziva BarMar najoptimalniji način za povezivanje Pirinejskog poluostrva i srednje Evrope.

Prema rečima španskog premijera Pedra Sančeza, ideja je da se Iberijsko poluostrvo poveže sa ostatkom Evrope ispod Sredozemnog mora, a gasovod bi izašao na površinu u Marseju. Može se privremeno koristiti za pumpanje prirodnog gasa, a kasnije – vodonika.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da projekat može uključivati i stvaranje dodatnih interkonektora za elektroenergetsku mrežu.

Sporazum uključuje i završetak gasnih interkonektora između Portugala i Španije.

U početku su Španija i Portugal promovisale ideju o gasovodu kroz Pirineje. U Parizu je ideja primljena oprezno, uz obrazloženje da bi projekat zahtevao previše novca i vremena. Nakon 24. februara na projekat gasovoda od Pirinejskog poluostrva do Francuske počelo je da se gleda kao na način podrške onim evropskim zemljama, koje su se u uslovima „energetskog rata” pokazale kao najugroženije, ideja je bila koju podržava nemački kancelar Olaf Šolc.

Sančez i Makron su rekli da će trojica lidera ponovo razgovarati o ovom pitanju 8-9. decembra u Španiji i tamo bi trebalo da finaliziraju projekat, a planiraju da privuku evropska sredstva za njegovu izgradnju.