Proizvođači automobila će udvostručiti potrošnju na EV, baterije na 1,2 triliona dolara do 2030.

Proizvođači automobila će udvostručiti potrošnju na EV, baterije na 1,2 triliona dolara do 2030.

Najveći svijetski proizvođači automobila planiraju da potroše skoro 1,2 triliona dolara do 2030. godine na razvoj i proizvodnju miliona električnih vozila, zajedno sa baterijama i sirovinama za podršku toj proizvodnji, prema Rojtersovoj analizi javnih podataka i projekcija izdale te kompanije.

Podaci o investicijama u električna vozila, koji ranije nisu bili objavljeni, prevazilaze prethodne procene Rojtersa o investicijama i više su nego dva puta najnovija kalkulacija objavljena pre samo godinu dana.

Da stavimo cifru u kontekst, Alphabet (GOOGL.O), matična kompanija Google-a i Vaimo-a, ima tržišnu kapitalizaciju od 1,3 triliona dolara.

Proizvođači automobila predviđaju planove za proizvodnju 54 miliona električnih vozila na baterije u 2030. godini, što predstavlja više od 50% ukupne proizvodnje vozila, prema analizi.

Kako bi podržali taj neviđeni nivo električnih vozila, proizvođači automobila i njihovi partneri za baterije planiraju da instaliraju 5,8 teravat-časova proizvodnog kapaciteta baterija do 2030. godine, prema podacima Benchmark Mineral Intelligence-a i proizvođača.

Predvodnik je Tesla (TSLA.O), gde je izvršni direktor Elon Musk izneo hrabar plan za proizvodnju 20 miliona električnih vozila 2030. godine, za koji su procenjena baterija od 3 teravat sata. Mask je krajem oktobra rekao da Tesla već radi na manjoj platformi za vozila koja će koštati upola manje od modela 3 i modela I.

Iako Tesla nije u potpunosti otkrila svoje planove potrošnje, takav eksponencijalni rast – 13 puta povećanje u odnosu na procenjenih 1,5 miliona vozila za koje se nada da će prodati ove godine – koštaće stotine milijardi dolara, prema Rojtersovoj analizi Teslina finansijska otkrića i prognoze za globalnu potražnju za električnim vozilima i proizvodnju baterija i minerala za baterije.

Nemački Folksvagen (VOVG_p.DE), iako zaostaje za Teslom, ima ambiciozne planove do kraja decenije, ciljajući preko 100 milijardi dolara za izgradnju svog globalnog EV portfelja, dodavanje novih „gigafabrika“ baterija u Evropi i Severnoj Americi i zaključavanje nabavke ključnih sirovina.

Japanska Toiota Motor Corp (7203.T) ulaže 70 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila i proizvodnju više baterija, i očekuje da će prodati najmanje 3,5 miliona baterijskih električnih modela (BEV) u 2030. Planira najmanje 30 različitih BEV i očekuje da će preći na ceo asortiman Lekus-a do električne baterije u tom rasponu.

Ford Motor Co (F.N) nastavlja da povećava svoju potrošnju na nova električna vozila – sada na 50 milijardi dolara – i najmanje 240 gigavat-časova kapaciteta baterije sa svojim partnerima, jer ima za cilj da proizvede oko 3 miliona BEV-a 2030. – polovinu ukupne količine.

Mercedes-Benz (MBGn.DE) je izdvojio najmanje 47 milijardi dolara za razvoj i proizvodnju električnih vozila, skoro dvije trećine od toga da poveća svoj globalni kapacitet baterije sa partnerima na više od 200 gigavat-sati.

BMV (BMVG.DE), Stellantis (STLA.MI) i General Motors (GM.N) planiraju da potroše najmanje 35 milijardi dolara na EV i baterije, a Stellantis izlaže najagresivniji program baterija: planiranih 400 gigavat-sati kapaciteta sa partnerima do 2030. godine, uključujući četiri fabrike u Sjevernoj Americi.