Palestinac ubijen, 3 ranjena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali

Palestinac ubijen, 3 ranjena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali

JERUSALIM – Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je rano u petak da je palestinski mladić preminuo ubrzo nakon što je ranjen u pucnjavi Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali u vreme rasta izraelsko-palestinskih tenzija, piše Asošijeted pres.

Povećanje tenzija je zbog izraelskih racija i porasta napada Palestinaca.

Ministarstvo je saopštilo da je 19-godišnjak zadobio smrtonosnu ranu u vrat, dok su još trojica ranjena živim hicima u udove. Nasilje se dogodilo dok su izraelske snage izvele raciju za hapšenje u izbegličkom kampu Dženin, mestu na severu Zapadne obale koje je bilo žarište nedavnih borbi.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala.

Ranije su jevrejski doseljenici upali kroz palestinski grad na Zapadnoj obali, saopštila je u četvrtak izraelska vojska, bacajući kamenje na palestinske automobile i koristeći biber sprej na trupe koje su pokušavale da rasteraju naseljenike.

Divljanje naseljenika kasno u sredu dolazi nekoliko dana nakon sličnog incidenta u istoj oblasti.

Takođe u četvrtak, palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 16-godišnji Palestinac umro nakon što je ranjen u sukobima sa izraelskim trupama krajem prošlog meseca. U međuvremenu, Palestinci su započeli generalni štrajk širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima kao odgovor na smrt osumnjičenog palestinskog napadača.

Divljanje se dogodilo u blizini Huvare, palestinskog grada na severu Zapadne obale u blizini grada Nablusa, gde je grupa nezadovoljne omladine podigla oružje protiv Izraela i frustrirana bliskim bezbednosnim vezama palestinskog rukovodstva s njim.

Palestinski militanti u toj oblasti izveli su nekoliko pucnjava pored puta poslednjih nedelja. Ovo područje je dom brojnih tvrdolinijaških naselja, čiji stanovnici često zastrašuju Palestince i vandaliziraju njihovu imovinu.

Kritičari optužuju Izrael da zatvara oči pred nasiljem naseljenika protiv Palestinaca i nekažnjeno postupa prema njima, dok je žestoko opterećen palestinskim napadačima ili demonstrantima. Nasilje naseljenika je u prošlosti takođe dovodilo do sukoba sa vojnicima što često izaziva osude političara, ali retko dovodi do rešenja problema.

Vojska je rekla da je desetine doseljenika trčalo kroz grad, bacajući kamenje na palestinske automobile. Naseljenici su upotrebili biber sprej na komandanta bataljona kao i na još jednog vojnika. Naseljenici su poprskali još dva vojnika na obližnjem kontrolnom punktu, saopštila je vojska.

Policija je saopštila da su naseljenici pobegli sa lica mesta automobilom. Oni su rekli da je uhapšen 20-godišnji osumnjičeni i da se očekuju još hapšenja.

U saopštenju, načelnik vojnog štaba, general-potpukovnik Aviv Kohavi, osudio je nasilje.

„Ovo je veoma ozbiljan incident koji oličava sramno i sramotno kriminalno ponašanje koje zahteva strogu i brzu pravdu“, rekao je on. U tvitu, izraelski premijer Jair Lapid nazvao je naseljenike „opasnim kriminalcima“.

Nasilje dolazi kada su tenzije između Izraelaca i Palestinaca porasle poslednjih meseci.

Više od 120 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, čime je 2022. godina najsmrtonosnija od 2015.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je Mohameda Fadija Nurija, 16, prošlog meseca ustrelile izraelske trupe u stomak u blizini grada Ramale i da je umro u četvrtak.

Generalni štrajk u četvrtak bio je usmeren na sve sektore osim na vitalne usluge kao što su bolnice ili pekare.

Zatvorene su i neke škole. Pozvan je u znak žalosti zbog strijeljanja Udaja Tamimija, navodnog palestinskog naoružanog napadača koji je ubio izraelskog vojnika ranije ovog mjeseca. Tamimi je bio predmet više od nedeljne hajke koja je kulminirala kada je u sredu otvorio vatru na čuvara u naselju na Zapadnoj obali.

Borbe su se pojačale otkako je u nizu palestinskih napada u proleće ubijeno 19 ljudi u Izraelu i više u nedavnom nasilju. Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladi koji su bacali kamenje koji su protestovali zbog upada i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe su takođe ubijeni.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, teritorijama koje Palestinci traže za svoju buduću državu.

Oko 500.000 jevrejskih doseljenika sada živi na Zapadnoj obali u oko 130 naselja.