Američki sudija blokirao je Njujork da zabrani oružje u crkvi

Američki sudija blokirao je Njujork da zabrani oružje u crkvi

Savjezni sudija je u četvrtak zabranio državi Njujork, barem za sada, da sprovodi deo zakona o oružju koji se pažljivo prati, koji zabranjuje nošenje vatrenog oružja u crkvama ili drugim mijestima za bogosluženje.

Ova presuda označava najnoviju pobjedu vlasnika oružja u natezanju konopa sa državom Njujork oko njenog striktnog novog statuta, koji od 1. septembra otežava dobijanje dozvole i zabranjuje vatreno oružje na dugačkoj listi „osetljivih „javna i privatna mijesta.

Mijesta za bogosluženje su među onim mijestima gde je oružje sada zabranjeno. Dvojica crkvenih vođa su tužila prošle nedelje, rekavši da je takvo ograničenje u suprotnosti sa pravima na oružje navedenim u Drugom amandmanu Ustava SAD.

Američki okružni sudija Džon Sinatra složio se u pisanoj presudi na 40 stranica, izdajući privremenu zabranu države Njujork da sprovodi zakon dok traje sudska borba.

Sinatra je citirao značajnu odluku Vrhovnog suda SAD u junu kojom je ukinut prethodni zakon Njujorka, koji je zabranjivao pojedincima da nose pištolj u javnosti bez dokaza o posebnim okolnostima. Vrhovni sud je utvrdio da je statut, donesen 1913. godine, prekršio Drugi amandman.

Njujorški zakonodavci su brzo usvojili nova pravila o posedovanju oružja koje je Sinatra, u svojoj presudi, nazvao „još restriktivnijim“ od zakona koji je poništio Vrhovni sud.

„Istorija nacije ne podržava takav upad u pravo na držanje i nošenje oružja u svim bogomoljama širom države“, napisao je Sinatra. „Pravo na samoodbranu nije ništa manje važno i ništa manje priznato na ovim mestima.

Sudija je dodao da će, na osnovu presude Vrhovnog suda ranije ove godine, tužioci vjerovatno uspeti u meritumu svoje tužbe.

Kancelarija državnog tužioca Njujorka nije bila dostupna za komentar u četvrtak uveče.